"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Gímtrófea szemle és szarvasbőgés élménytúra a Gyulaj Zrt.- nél

Gímtrófea szemle és szarvasbőgés élménytúra a Gyulaj Zrt.- nél

Hazánk gyönyörű természeti adottságai és méltán híres vadgazdálkodása eredményeképpen szeptember végén, az ország számos helyén rendeznek gímtrófea szemléket, felvonultatva a szakközönség előtt az adott vadászterület, szaktudás és vadászszerencse az évi, szemet gyönyörködtető bizonyítékait. Az idei, szeptember 26-án megrendezett tamási esemény azonban egyedi módon eltért az események egyébként is figyelemreméltó országos sorától. Felismerve, hogy a nem vadászókban is nyitottság mutatkozik a vadászat ősi és nemes kultúrájának megismerése iránt, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. idei trófeamustráját rendhagyó elemekkel egészítette ki.Az esemény így a szakmai bemutató jellegén kívül közvetítő szerepet is betöltött vadászó és nem vadászó emberek között, kiemelve az óvodásokat, a kisiskolásokat és a családokat.

Tamási város mellett, az erdőgazdaság parkerdei tavánál álló Szent Hubertus fakápolnánál megrendezett szemle már önmagában is szép esemény volt, felvonultatva a Zrt. 4 különleges rendeltetésű vadászterületén a rendezvényig esett gímbikák trófeáinak egy részét, 51 darabot. Az Országos Magyar Vadászkamara Vadászkürt Együttesének szignálja nyitotta meg a rendezvényt, melyet Gőbölös Péter a Gyulaj Zrt. vezérigazgatójának megnyitóbeszéde és Deák István nyugalmazott igazgatójának köszöntője követett. Ezután Fóris Dóra a Zrt. munkatársának vers szavalata és gyönyörű népdal éneklése hangzott el párjának brácsa kíséretével, melyet a tamási óvodások műsora követett.

A kürtösök bemutatták a legfontosabb szignálokat, melyeket Kovács Gábor a kürt együttes vezetője kiváló előadással egészített ki. Király Attila, Bölcskei Gábor és Tóth Péter kerületvezető vadászok egy műcsapázás közben ismertették a vérebes utánkereső munkát. A családok és a gyerekek a Gyulaj Zrt. Lengyel - Annafürdői Erdei Iskolájának stábjával közösen szorgoskodtak, hogy világító lampiont fabrikáljanak a szürkületben induló szarvasbőgés- élménytúrára. A túra indulását a kis mécsesek százainak egyszerre mozdulása, mint megannyi ragyogó szentjánosbogár jelezte, ahogy nekivágtak a parkerdő sűrűjének, hogy felfedezzék a szarvasbőgés erejét és szépségét. A mécsesek pislákoló fénye mellett az élményre sem kellett sokat várniuk bátor túrázóinknak. A bőgőkürtökkel a parkerdő állomásain rejtőző kollégáink igazi, testközeli élménnyé varázsolták az estébe hajló túrát hangosan bőgve, ágat recsegtetve, agancsot egymásnak csapva, bemutatva ezzel a magyar erdők egyik legizgalmasabb hangját: a szarvasbőgést és annak hangulatát.

Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntő beszéde és Deák István nyugalmazott vezérigazgató ünnepi beszéde a szövegkapcsolóra kattintva tölthető le.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Fotók: Antli István

Hírszerkesztő: Nagy László