"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ismét beköszöntött a gombaszedés szezonja

Ismét beköszöntött a gombaszedés szezonja

Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre nagyobb tömegben jelennek meg az erdőben a gombák, emiatt a Pilisi Parkerdő Zrt. fontosnak tartja, hogy felelevenítse a gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A sokak által kedvelt erdei gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánljuk, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek, a tájékozatlan gombaszedés ugyanis emberre, védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyes. Fontos, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit ismerünk (hiszen vannak védett és mérgező gombafajok is), és, hogy a leszedett gombákat gombaszakértővel bevizsgáltassuk. A majd 2000 gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, 58 pedig védelem alá tartozik. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben leggyakoribb fajok az őzláb-, a róka-, a galamb-, a császár- és a tinóru gombák.

(A környezettudatos gombaszedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze: http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=news_1_997)

Személyes felhasználásra – mint minden állami erdőterületen – a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni. Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. (Amennyiben védett területen gyűjtene, a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.) A gombagyűjtési hozzájárulást 2015. május 20-tól a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes erdészeteinek területére lehet kérni. Az engedély egy idényre szól, de a kiadható engedélyek száma természet- és erdővédelmi okból korlátozott.

Az alábbi letölthető dokumentumban az erdei gombafélék gyűjtésének szabályait, az erdészetekhez tartozó elérhetőségeket, valamint az általuk kezelt területeket foglaltuk össze:

Az erdei gombafélék gyűjtésének rendje

Fontos észben tartani, hogy a fokozottan védett természetvédelmi területen a turistautakról letérni tilos, a jégkárral érintett erdőkben pedig továbbra is veszélyes.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László