"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Önjáró biomasszagyűjtő gép segítheti ezentúl a hazai erdőgazdálkodást

Önjáró biomasszagyűjtő gép segítheti ezentúl a hazai erdőgazdálkodást

Új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki, melynek révén betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része, továbbá az energiaültetvények termése is. Az eszköz elterjedése jelentős zöldenergia-többletet eredményezhet a gazdaság számára. A projekt 2014. júniusában zárult, a teljes költségből 77,58 millió forintot az Európai Unió finanszírozott.



Hasznosíthatóvá válik az erdészeti gazdálkodás során keletkező biomassza − lomb, bozót, gally, szárak és ágak − jelenleg veszteségnek számító jelentős része. Ez az eredménye a most lezárult fejlesztésnek, amelynek során új, önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki a smARTSOL Engineering Kft. A berendezés alkalmas továbbá az energiaültetvények egy menetben történő betakarítására is.

A gép, a speciális lánctalpai révén a kedvező talajnyomás miatt az erdőt is kíméli. Jelenleg nincs a piacon más, hasonló technológiájú berendezés – mutatott rá a smARTSOL Engineering Kft. ügyvezetője.

Makai Miklós elmondta, a betakarítógép a tőelválasztás után a növényi részeket feldarabolja és bálákba tömöríti. A biomassza tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez a területen hagyja, hogy az természetes úton száradjon ki, de lehetőség van arra is, hogy azonnal felrakja egy szállítójárműre.

A biomassza korunk egyik legkönnyebben hozzáférhető, hatékony, ám korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energiaforrása, amelynek energiasűrűsége egyes szénfajtákéval vetekszik, használata pedig a fosszilis energiahordozókat váltja ki – ismertette az ügyvezető.

Egy ilyen energiaforrás jelentős részét elvesztegetni pazarlás, amelyet az energiahordozókban szegény országok, mint Magyarország, nem engedhetnek meg maguknak. Mivel Európában sok ország faunája és energetikai helyzete hasonló a miénkhez, ezért várható, hogy a fejlesztés során megvalósított berendezésre megfelelő kereslet lesz – tette hozzá az ügyvezető.

A vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához 77,58 millió forint támogatást kapott a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán.

Forrás: Orientpress/Nemzetgazdaság

Fotók: smARTSOL

Hírszerkesztő: Nagy László