"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

A gazdasági, társadalmi és természetvédelmi elvárások közötti harmóniát biztosító többcélú erdőgazdálkodás tapasztalatainak átadását segíti az az Európai Unió által finanszírozott projekt, amelynek keretében hazánkban üdvözölhetjük a georgiai környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettest és delegációját – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a georgiai (grúz) szakemberek fogadásakor.

„A fenntartható erdőgazdálkodás megerősítése Georgiában” elnevezésű Twinning (ikerintézmény-fejlesztési) program megvalósítását a magyar Agrárminisztérium a litván Környezetvédelmi Minisztériummal közösen nyerte el.  A tanulmányútra érkezett georgiai delegáció több magyar helyszínen vizsgálhatja a természetvédelmi célú erdőgazdálkodás, az örökerdő gazdálkodás hazai gyakorlata mellett a fekete és a szürkegazdaság visszaszorítását célzó faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzését is.

Farkas Sándor köszöntőjében kiemelte Magyarország FAO-s ösztöndíjprogramját, amelynek keretében az elmúlt tíz évben 40 országból 300 diákot fogadtunk különböző mezőgazdasági képzésen. Mint azt a miniszterhelyettes jelezte, reményei szerint a programban résztvevő hallgatók száma a közeljövőben megsokszorozódik.

Iuri Nozadze, georgiai miniszterhelyettes bizakodásának adott hangot, amikor kijelentette: a Georgia előtt álló mezőgazdasági kihívások megválaszolásához jelentős segítséget nyújt a hamarosan záródó Twinning program során szerzett tapasztalat, egyúttal megköszönte a magyar szakemberek segítségét.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

Hírszerkesztő: Nagy László