"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Természetvédelmi fejlesztések a Gyulaj Zrt. területén

Természetvédelmi fejlesztések a Gyulaj Zrt. területén

Az erdő, mint különösen értékes és gazdag életközösség megőrzése élőhely-védelmi feladat. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a Környezeti és Energia Operatív Program, „Élőhelyvédelem, -helyreállítás, élettelen természeti értékek védelme, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése" tárgyú konstrukció keretén belül, 2012-2014 között, 157,61 millió forint európai uniós támogatással valósította meg a működési területén található élőhelyek fejlesztését és helyreállítását szolgáló „Természetvédelmi fejlesztések a Gyulaj Zrt. területén” című projektet.

A projekt révén a Gyulaj Zrt. Tamási, Pincehelyi, és Hőgyészi Erdészetének területén komplex természetvédelmi beavatkozások valósultak meg, melyek megkönnyítik a területek megfelelő kezelését, hosszú távú fenntartását.

A projekt során agresszívan terjedő idegenhonos (invazív) fafajok írtása történt, mely az erdők ökológiai egyensúlyának helyreállításában elengedhetetlen volt. Az idegenhonos fajok eltűnésével jelentős nyomás alól szabadulnak fel a Dél- Mezőföld és a Tolnai-dombság Natura 2000 területeinek értékes fás társulásai. A természetes folyamatok újra érvényesülhetnek, és az erdők faj és korosztály eloszlása a természetszerű erdők irányába mozdul el. További feladatot jelentett a leromlott egészségi állapotú őshonos fenyőállományok és egyéb rontott erdők átalakítása, mely ellenállóbbá teszi az erdőt az invazív fajokkal szemben, és növeli a megtelepedésre alkalmas élőhelyek területét. A fokozottan védett nyílt homoki tölgyesek egy maradványállományát, a Németkéri Barát-erdőt, melynek öregedő állománya természetes megújulásra csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem képes a projekt keretén belül védőkerítéssel láttuk el. A projekt keretén belül 465,42 hektáron végeztünk élőhely-védelmi feladatot

A projekt végrehajtásának ideje a természet folyamataihoz viszonyítva rövid volt, de hatásai igen hosszú távon érezhetőek lesznek. A kitűzött célok elérésével javult a régió természeti területeinek állapota, növekedett a közösségi jelentőségű élőhelyek területaránya, és lehetőség nyílik az ökológiai egyensúly valamint a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartására.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Sajtóközlemény

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László