"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Harveszterrel dolgoznak a soproni erdőkben

Harveszterrel dolgoznak a soproni erdőkben

Speciális gép dolgozik a soproni erdőkben, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. ezzel a modern berendezéssel igyekszik gyorsan, még a fészkelési időszak előtt elvégezni a fakitermelést.

Bár módjában és eszközeiben jelentős változások történtek az elmúlt évtizedekben, a fakitermelések fő szezonja ma is a téli időszak. A természetvédelmi szempontok és a praktikum is közrejátszik abban, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. úgy döntött, egy speciális gépet, az úgynevezett harwestert állítja munkába a gyors, szakszerű és az erdő életét a legkevésbé befolyásoló fakitermelés érdekében.

Ezt a géptípust az északi államokban lévő, jellemzően fenyőállományok kitermelésére fejlesztették ki – tudtuk meg Kiss Józseftől, a Taeg Zrt. vezérigazgató-helyettesétől. A gép a megjelölt fákat egyesével megfogva először kivágja, majd egy gyors művelettel legallyazza. A törzs minőségétől, méreteitől függően feldarabolja úgy, hogy az azonos minőségű és méretű anyagokat különválogatja, jelentősen segítve ezzel a következő gép, a kihordó szerelvény munkáját.  Az időjárási viszonyoktól szinte függetlenül nagy teljesítményt nyújt és segít abban, hogy a feladatot időben el tudják végezni.

– Az erdőlátogatók a következő hetekben a Ferenc-forrás közelében, illetve Görbehalom fölött a Fehér úti tó környékén találkozhatnak a harwesterrel. Fontos, hogy bármilyen érdekesnek is tűnik a berendezés munkája, ne menjenek a működő gép közelébe! Az idei télre tervezett munkák érintik a parkerdő nagy forgalmú részeit is. Kisebb területű tarvágások lesznek a Pedagógus-forrás és a Muck-kilátó közelében – mondta el Kiss József.

Folytatódnak a felújító vágások is, többek között a Szieszta Hotel mögötti, több mint egyhektáros területen. Az úgynevezett szálaló vágásokat idén 14 hektáron végzi el az erdőgazdaság. – Ezek a munkák sajnos zajjal járnak, s érintik a közelben lakókat és az erdőjárókat is, de igyekszünk gyorsak lenni – zárta Kiss József.

Forrás: kisalfold.hu

Fotók: kisalfold.hu

Hírszerkesztő: Nagy László