"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója

A Hazai Erdész következő adásának műsorajánlója

Európai és Közép-ázsiai Regionális Agroökológia Konferencia/A Tihanyi Őrtorony Kilátó átadása a Bakonyerdő Zrt.-nél/Kopjafaavatás az OEE Kecskeméti Helyi Csoportja szervezésében/Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. Prédikálószéki kilátóját

Európai és Közép-ázsiai Regionális Agroökológia Konferencia

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Magyarországon rendezte meg az első Európai és Közép-ázsiai regionális agroökológia konferenciát. A megnyitón köszöntőt mondott José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A háromnapos nemzetközi szimpózium 200 résztvevője az agroökológia termelés módszereiről, az agroökológiai technológiák globális, fenntartható fejlesztési célokhoz való kapcsolatáról, valamint a jelenlegi termelési gyakorlatokban rejlő innovációs lehetőségekről folytatott egyeztetéseket.

A Tihanyi Őrtorony Kilátó átadása a Bakonyerdő Zrt.-nél

November másodikán, ünnepélyes keretek között adták át a tihanyi Őrtorony Kilátót a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. és Tihany Község Önkormányzata jóvoltából. A kilátó átadó ünnepségén beszédet mondott Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár, Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és Tósoki Imre, Tihany község polgármestere.

Kopjafaavatás az OEE Kecskeméti Helyi Csoportja szervezésében

1956-ban 450 diák és tanáraik menekültek el Sopronból Ausztrián keresztül Nyugat-Európába és Kanadába a szovjetek elől. A hazatérők közül Beliczay István később Tompán telepedett le, ahol Emlékerdőt, majd kopjafát is állított évfolyamtársai, majd a forradalomban meghalt hősök emlékére. Október 19-én az OEE Kecskeméti Helyi Csoportja szervezésében ünnepi megemlékezést tartottak Tompán. A kopjafát Tompa plébánosa áldotta meg. A kopjafa feliratain nemcsak az 1956-os hőskről, hanem az 1848-49-es forradalmárokról is megemlékeznek, mert Beliczay István szerint legbátrabb hazafiait veszítette el Magyarország. A megemlékezésen a forradalom hőseinek egy emlékfát is elültettek a résztvevők.

Átadták a Pilisi Parkerdő Zrt. Prédikálószéki kilátóját

A 639 méteren álló 12 méteres kilátó a Visegrádi hegység egyik legszebb pontján található. Az erdészet - közjólét tevékenységei között - mintegy 1000 km túraútvonal és 330 km kerékpáros úthálózat karbantartásáról gondoskodik, erdőiben évente csaknem 20 millió látogatót regisztrálnak. A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán a Pilisi Parkerdő Zrt. 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószéki kilátó építésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett a hely korábbi állapotának megőrzésére és az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére. Az 56-os emlékév kapcsán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról beszélt, hogy az állami erdészetek 2014 és 2015 folyamán 7,3 milliárd forintból valósítottak meg olyan közjóléti fejlesztéseket, amelyek bennünket szolgálnak. Ezek egyike a Prédikálószéken felépült impozáns faépítmény is, amely remélhetőleg számos  kirándulónak, erdőjárónak nyújt majd fantasztikus élményt. Az új kilátót felszerelték a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokkal is, tetején két web-kamera található, környékén pedig ingyen wi-fi kapcsolat is elérhető.

Forrás: Hazai Erdész

Fotók: Hazai Erdész/OEE

Hírszerkesztő: Túri János