"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elsősorban magyar vállalkozásokhoz kerülnek az állami erdőgazdaságok fái

Elsősorban magyar vállalkozásokhoz kerülnek az állami erdőgazdaságok fái

Elsősorban a hazai vállalkozások megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyaggal való ellátását szolgálja az állami erdőgazdaságoknál a közelmúltban bevezetett faanyagforgalmi szabályozás - mondta el szerdán Zalalövőn Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár.

Bitay Márton a tölgyből padlókat gyártó Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: a 22 magyarországi állami erdőgazdaság évente 3,5-4 millió köbméter fát termel ki, amelyből nagyjából 150 ezer köbméter a legértékesebbnek számító tölgy. Az új faanyagforgalmi szabályozás révén szeretnék biztosítani, hogy a fa elsősorban a magyar vállalkozásokhoz kerüljön, és előnyben részesüljenek az állami fafeldolgozó üzemek.

Az államtitkár felidézte, hogy 2014-ben a Magyar Fejlesztési Banktól a földművelésügyi tárcához kerültek az állami erdőgazdaságok, amelyek összesen 1350 szerződött partnernek - köztük több mint 1100 hazai vállalkozásnak - biztosítanak alapanyagot. Kiemelte, hogy például a magyar tűzifaforgalom 65 százalékát az állami erdők fái biztosítják, de jelentős szegmens a papírfarost előállítása is.

Úgy fogalmazott: "export rönk, mint fogalom" nem létezik, csakis piaci rönk van, amire van kereslet Magyarországon is. Példaként emelte ki a sajtótájékoztatónak is helyet adó családi vállalkozást, ahol a hazai alapanyagból magas hozzáadott értékű készterméket gyártanak, és azt külpiacokon is értékesítik.

Seres Szabolcs, a Szalai Kft. ügyvezetője kifejtette: az 1997-ben alapított, ma is családi kézben lévő cégük tavaly csaknem 12 ezer köbméter tölgyfát dolgozott fel. A jelenleg 115 dolgozót foglalkoztató cégnek tavaly már komoly problémát okozott a jó minőségű fa beszerzése, a feldolgozott mennyiség 50-60 százalékát tudták csak állami erdészetektől beszerezni, a többit nagy utánjárásokkal és kis tételekben sikerült biztosítani. Számukra azért fontos tehát az új állami faforgalmazási szabályozás, mert így mindig megbízható háttérből származhat az alapanyag - jelezte.

Az ügyvezető az MTI kérdésére elmondta: a tavaly mintegy másfél milliárd forintos árbevételt elérő kft. tömör és rétegelt svédpadlókat, vagyis minőségi készterméket gyárt a tölgyből. A prémium kategóriás áruikat pedig elsősorban Svájcban, Németországban és Ausztriában értékesítik.

Forrás: MTI, kormany.hu

Fotók: Pelsőczy Csaba/FM

Hírszerkesztő: Nagy László