"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújul a Himfai Parkerdő Vas megyében

Megújul a Himfai Parkerdő Vas megyében

A mesésen szép környezetű Himfai-tóra immár nem ad ki horgászjegyeket a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, halgazdákodási jogukról lemondtak. A tó környékén most lázas munka, építkezés folyik. A szövetsége államháztartáson kívüli civil szervezetként a tagok által fizetett díjakból már nem tudja vállalni a Himfai környezetvédelmi tó halászati jogához kapcsolódó vízjogi üzemletetési, és a vele járó karbantartási feladatok ellátását, a kapcsolódó használati díjak megfizetését.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. közölte: a zrt.-nél folyó intenzív közjóléti fejlesztéseinek keretében kezdték meg a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság területén a 92 hektáros Himfai Parkerdő felújítását. A tervezés során ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek a pihenési, sportolási lehetőségek biztosításán túl a látogatók tájékoztatására, információ szerzésére is. Az új "Cincér" tanösvény kialakítása minden korosztály számára érdekességet, hasznos ismereteket nyújthat. Ennek figyelembe vételével került sor a pihenőhelyek fejlesztésére, akár 20-30 fős csoportok számára is megfelelő közjóléti berendezések kerülnek kialakításra. Emellett családok, baráti csoportok számára is megfelelő lesz a pihenőhelyek felújítása, új tűzrakóhelyekkel, asztalokkal, padokkal.

A konkrét beruházásokat is felsorolta a cég. Kiépítenek például egy kulturált fogadási pontot, megújítják a parkolót. Felújítanak négy erdei pihenőt, bővítik a sportrétet, tanösvényt (Cincér) építenek ki. Építenek egy öt méter magas járószintű madármegfigyelő tornyot, valamint védő- és tárolóépületet (gerendaház). A sportos kedvű látogatókra is gondoltak: túrakerékpáros nyomvonalat jelölnek ki, lesz nordic walking, és futópálya. A kivitelezést – nyilvánosan meghirdetett pályázat keretében, mint legjobb ajánlatot tevő – a Sedex Építőipari és Kereskedelmi Kft. nyerte el, tette hozzá Bakó Csaba erdőgazdálkodási igazgató. A beruházás összege nettó 39 millió 39 ezer 853 forint, melyet a zrt. önerőből fedez. A Himfai Parkerdő felújításának tervezett befejezési időpontja 2014. március 30-a, az ünnepélyes átadás április hónapban várható.

A tó állapotával kapcsolatban az erdészet megjegyezte: a Himfa-felsőmaráci környezetvédelmi tó a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vagyonkezelésében van, vízjogi üzemeltetője a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, amely egyúttal a tó halászati haszonbérlője is. A horgászszövetséghez hasonlóan ők is úgy látják, hogy a tó az elmúlt években az elmaradt felújítási munkák következtében leromlott állapotba került, amelyet a megrendelt  vízügyi szakértői vélemény is megerősített.

A vízügyi hatóság a vízjogi üzemeltetőt a tó fenntartási munkáinak elvégzésére kötelezte. A horgászszövetség a múlt nyáron kereste meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t azzal, hogy a tó halgazdasági jogáról le kívánnak mondani, egyben javasolták, hogy a zrt. is pályázzon a halászati üzemeltetésre. Az erdészet még nem döntött, hogy pályáznak-e a halászati jogra. Így nyilatkoztak: „társaságunk az elmaradt fenntartási munkák elvégzése után a tó műszaki állapotának függvényében fog dönteni arról, hogy kíván-e pályázatot benyújtani a halászati jog hasznosítására”.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Peltzer Géza

Fotók: http://blogol.hu/pikz/kdorozs

Hírszerkesztő: Nagy László