"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elhunyt erdészek és vadászok emlékfáját avattak Horvátzsidányban

Elhunyt erdészek és vadászok emlékfáját avattak Horvátzsidányban

Több százan gyűltek össze Szentháromság vasárnapján a Peruska Mária kápolnánál, ahol három (magyar, horvát és német) nyelven tartottak vadászmisét, majd felavatták a térség elhunyt erdészeinek és vadászainak emlékfáját.

Több száz erdész, vadász, magyar, horvát és osztrák hívő vett részt a Peruska Mária kápolnánál megtartott hagyományos Hubertus misén, amelyet dr. Schmatovich János székesegyházi prépost-kanonok, teológiai tanár, a győri Német Ispita-templom templomigazgatója és Dumovits István horvátzsidányi esperes plébános celebrált. A szentmisén a horvátzsidányi plébánia kórusa, a horvátzsidányi tamburazenekar és a kiszsidányi kórus működött közre.

A Hubertus misén részt vett dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke, valamint Krizmanich István horvátzsidányi polgármester is.

Kegyelem, bölcsesség, szenvedély, tisztelet – sorolta a szertartást követően elmondott beszédében dr. Kondora Bálint azokat a szavakat, amelyek szerinte legjobban jellemzik a vadászatot, a vadászokat.

– Isten kegyelmével, a vadgazdálkodást megfelelően végző eleik bölcsességének köszönhetően hódolhatnak ma is töretlen szenvedélyüknek a vadászok, akik a hagyományokat követve napjainkban is megadják a tiszteletet az elejtett vadnak – mondta az alelnök.

– Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen – idézte gróf Széchenyi Istvánt Gagyi István kamarai elnök, aki szerint ez a mondat remekül jellemzi az elhunyt vadászok és erdészek emlékfájának megvalósulását is. Hiszen a Dumovits István esperes plébánostól és Horváth József csepregi pedagógustól származó ötletet hatalmas összefogás követte, melynek eredményeként elkészült az emlékfa. Az elnök egyúttal köszönetet mondott azoknak a Győr-Moson-Sopron és Vas megyei szervezeteknek és vállalkozóknak, amelyek és akik anyagi vagy más jellegű segítségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy méltó emlékhelye legyen a térség elhunyt erdészeinek és vadászainak.

A Peruska Mária kápolnánál 1983 óta tartanak Hubertus misét. Krizmanich István horvátzsidányi polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt több mint három évtizedben sokat tettek a zarándokhelyért, a jelenlévők egy-egy Bibliát vehettek át a polgármestertől és az egyházközség képviselőjétől.

Nagy Imre erdőmérnök a Peruska Mária zarándokhely történetét elevenítette fel, majd az új emlékfát mutatta be a jelenlévőknek. Mint elmondta, az ég felé szárnyaló madarat szimbolizáló emlékművet egy lábon száradt tölgyfából készítette Horváth György csepregi fafaragó mester. Az emlékfán az elhunyt erdészek és vadászok két fontos üzenete olvasható. A fejfa hátsó oldalán lévõ „Ora pro nobis!” a Mária imádság része, a könyörögj érettünk az elmúlást szimbolizálja, míg az alatta látható, faragott szarvas az ősi hit- és mondavilágban a halhatatlanság és a megújulás jelképe, a magyarság egyik lélekvezető állata. A faragott Hubertus szarvas felett, a fejfa homlokzatán az „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér, ne légy hűtlen soha!” mondat olvasható.

Az üzenet a mai rohanó és talmi világunkban megállásra, elgondolkozásra késztet. A múlt érték, kapaszkodó, és ismerete sokszor zsinórmértékül szolgálhat a jelenben is – tette hozzá Nagy Imre.

Az ünnepség az emlékfa leleplezésével, megáldásával és megkoszorúzásával ért véget, a találkozó pedig az erdő árnyat adó fái alatt készített vadételek közös elfogyasztásával folytatódott.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Nagy Ildikó

Fotók: vaol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László