"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Idén is lesz tűzifaprogram

Idén is lesz tűzifaprogram

Egymilliárd forinttal többet szán idén a kormány a hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok számára igénybe vehető tűzifaprogramra – értesült a Magyar Nemzet. A támogatást feltehetően ebben az évben is az ötezer fő alatti települések igényelhetik. A rendelet várhatóan a következő hetekben lép életbe.


Hárommilliárd forintot fordít idén a kormány a tűzifaprogramra – tudta meg a lap. A döntés értelmében a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás összege így egymilliárd forinttal több, mint tavaly volt. Információik szerint a program az elmúlt évhez hasonlóan idén is az ötezer lélekszám alatti településeknek lesz elérhető. A rendelet várhatóan a következő hetekben lép életbe.

Tavaly 1700-nál is több magyarországi település összesen kétmilliárd forint tűzifa-támogatást nyert el, ez az összeg a kétszerese volt az azt megelőző évinek. Az ötezer lakosúnál kisebb települések október közepéig igényelhették a támogatást a szociálisan rászorulóknak, a tűzifát természetbeni juttatásként adhatták a téli fűtési időszakban. A hozzájárulás összegét ki kellett egészíteniük, de a kedvezményezettektől nem kérhettek ellenszolgáltatást.

Arról, hogy a településeken kik részesülhettek a támogatásban, az önkormányzatoknak saját, helyi rendeletben kellett határozniuk. A rászoruló családok legfeljebb két köbméternyi fához juthattak hozzá, vagyis ennek az árával kevesebbet kellett költeniük a téli hónapokban. A különböző szociális támogatási lehetőségek és a közmunkaprogram mellett ez is hozzájárult ahhoz, hogy tovább csökkenjenek a rászorulók terhei.

A tavalyi rendelet szerint az ötezer lélekszám alatti települési önkormányzatok közül a társadalmi, gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések a kemény lombos fafajta esetében erdei köbméterenként nettó 13 ezer forint, lágy lombos fafajta esetében 7300 forint támogatást igényelhettek. Az önkormányzatoknak előbbi esetben az erdei köbméterenként nettó 1000, utóbbinál 700 forint önrészt kellett biztosítaniuk. A többi ötezer fő alatti település kemény lombos fafajta esetében erdei köbméterenként nettó 12 ezer, lágy lombos fafajta esetében 6800 forint támogatásra tarthatott igényt. Itt előbbihez 2000, utóbbihoz 1200 forint önrész volt szükséges.

Az önkormányzatok állami erdészeti társaságoktól, továbbá a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól is vásárolhattak tűzifát, a közbeszerzési szabályoknak megfelelően.

Forrás: Magyar Nemzet, OrientPress

Fotók: Gyulai Hírlap

Hírszerkesztő: Nagy László