"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Illyés Benjámin 80 éves

Illyés Benjámin 80 éves

Dr. Illyés Benjámint, az Erdészeti Tudományos Intézet nyugalmazott állomásigazgatóját és osztályvezetőjét köszöntötték 80. életévének betöltése alkalmából. A jubileumi eseménynek az MTA VEAB Mező- és Erdőgazdálkodási Munkabizottságának ülése adott helyet, amelyet Sopronban az Erdészeti Múzeumban tartottak november 3-án.

Dr. Illyés Benjamin félévszázados tudományos munkásságát Dr. Héjj Botond az NYME Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézetének docense méltatta, részletesen bemutatva az erdőértékelés területén végzett kutatásait. Illyés Benjamin a fél évszázad alatt rengeteg tudományos publikációnak volt szerzője, társszerzője. Osztályvezetőként nagy szerepe volt a rendszerváltozáshoz kapcsolódó szakmai útkeresés lefolytatásában, a kor viszonyainak és elvárásainak megfelelő erdőgazdálkodás létrehozásában. A IUFRO munkacsoportokon belül sikeresen dolgozott együtt elismert külföldi szakemberekkel, amelynek gyümölcseként több nagyhatású publikáció is megjelent, és jelentősen növelte a magyar erdőgazdálkodás külföldi tekintélyét, javította megítélését.

Az ünnepelt személyes hangvételű előadásában ismertette életútját, amelyben külön kitért a szülői háttér inspiráló szerepére, az egykori ERTI munkaközösség mindennapjaira és a szakmai eredményekre.

A köszöntőn részt vett Dr. Borovics Attila az ERTI igazgatója, prof. Dr. Faragó Sándor a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Dr. Lakatos Ferenc az Erdőmérnöki Kar dékánja, valamint egykori kollégái és jelenlegi utódai is. Az előadásokat és az ünnepi köszöntést személyes beszélgetéssel zárták a megjelentek.

Forrás: ERTI

Szerző: Szalai Áron

Fotók: Dr. Csóka György

Hírszerkesztő: Nagy László