"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti és faipari innovációk a tűzifa-előállítástól a faanyag javításáig

Erdészeti és faipari innovációk a tűzifa-előállítástól a faanyag javításáig

A hazai forgalmazók és importőrök számos erdészeti és faipari újdonságot az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat idején mutatnak be a magyar felhasználók számára. A szeptember 7. és 9. között a Novomatic Aréna területén zajló szakmai program a nyár elején megnyílt erdészeti géptámogatásnak is köszönhetően még több újdonsággal várja a látogatókat, mint eddig bármikor.

Régi-új erdészeti vonszolók a magyar piacon

Az egyik legjobban várt újdonság egyértelműen az erdélyi Szászrégenben gyártott, keleti szomszédunknál töretlen népszerűségnek örvendő TAF erdészeti vonszolók legújabb modelljei. Sopronban két típust láthatnak majd az erdőgazdálkodók és fakitermelő vállalkozók. A TAF 690 és a TAF 2012 új dizájnnal, új motorral, így a korábbinál nagyobb teljesítménnyel mutatkozik be. „A TAF 690-es kinézete a klasszikus, 40-50 éves modellre emlékeztet, míg a TAF 2012 külsejét tekintve is teljesen megújult. A gépeket Perkins motorral és PowerShift váltóval szerelték, de a minden egyéb részük is kielégíti a legmodernebb igényeket” – közölte a magyarországi forgalmazó, a Máviprod Kft.

Míg néhány évtizede Romániában a TAF vonszolók terjedtek megállíthatatlanul, addig a magyar erdőkben a cseh LKT-k hódítottak. A szászrégenihez hasonlóan a sárga erdészeti gépek is megújultak az elmúlt években. A Rottne és a Welte új konstrukciói mellett a számos hasznos opcióval elérhető LKT is a Mátyás Kft. kiállítási területén várja az érdeklődőket a Novomatic Aréna külső részén. Ráadásul a gépkezelők számára egy szimulátor is elérhető lesz, aminek segítségével tesztelhetik a kiállított gépeket.

Középpontban a tűzifa

Az elmúlt hónapokban rég nem látott igény mutatkozott a tűzifa iránt, aminek ára éppen ezért folyamatosan emelkedik. Nem meglepő tehát, hogy a daraboló- és hasítógépek iránt is jelentős a kereslet. A JG-Max Bt. ebben az évben is az egyik legnagyobb területen megjelenő kiállító lesz az innoLignum Sopron vásáron, ahol többek között a POSCH 2017-es újdonságát, a Spaltfix S410 kombinálható daraboló-hasítógépet mutatják be. Az eszköz nem csak a tűzifa hasítására, darabolására alkalmas. Az OnlyCut funkció segítségével kuglik, az átalakító-szett révén pedig vékony gyújtós is előállítható. A sokoldalú POSCH Spaltfix S410 Vario daraboló-hasító automata különösen sokáig használható a hosszú élettartamú, 100 cm átmérőjű vidiás fűrészlapnak köszönhetően. „A kezelő csak a rönkbehúzásról és a darabolásról gondoskodik, a többit a teljesen automata hasító modul végzi el. A PowerCut és AutoSplit kombinációjaként egységet alkottunk, amely a hasábok magas minőségét biztosítja, ezzel optimalizálva azok értékesíthetőségét, ami így még nagyobb nyereséget ígér” – közölte a forgalmazó.

Az Uniforest legújabb automata tűzifadaraboló gépét is az innoLignum Sopron kiállításon láthatják először a magyar vállalkozók, természetesen munka közben is. A Titan 40/20 teljesen mechanikus elven működik, a fa darabolását egy méteres Vidia lapkás körfűrész végzi. A forgalmazó Kiskorpád Gépker Kft. tájékoztatása szerint az eszköz akár 12 részre is képes felhasítani a fát, ami után a darabok egy 4 méteres futószalag segítségével a kívánt helyre kerülhetnek. Az Uniforest Titan 40/20 teljesítménye 23-30 köbméter 8 óra alatt. A gépet TLT hajtásra tervezték, de rendelhető villanymotor hajtással is.

Minden évben egyre népszerűbb az apríték-előállítás

A KUHN Rakodógép Kft. 2017 nyarán vette fel termékpalettájára a Heizomat aprítógépeket, amelyek közül egy típust Sopronban is kiállítanak majd a szabad területen. „Egyszerűség. Ez a német Heizomat gépek legfőbb jellemzője, a megbízhatóság és a gazdaságosság alapja. A kisméretű, kézi adagolású aprítóktól a gépi adagolású, akár 800 mm-es törzseket is befogadó eszközeivel bármilyen fát felaprít a robusztus, mechanikus szerkezet, amelynek nagy lendkereke biztosítja, hogy az aprítandó fa csomói miatt bekövetkező hirtelen ellenállás ne csökkentse az őrlőmű fordulatszámát. Kézi és darus, mobil és stabil kivitel is létezik, az apríték minősége, nagysága pedig minden esetben állítható. A kések könnyen, gyorsan, olcsón cserélhetők” – közölte a forgalmazó, amely később fogja megnevezni, hogy pontosan melyik típussal is várja az érdeklődőket a rendezvény ideje alatt.

Faipar nélkül nincs innoLignum Sopron

Ahogy minden évben, úgy 2017-ben sem hiányozhatnak a soproni kiállításról a faiparral foglalkozó vállalkozások, ezzel együtt pedig az innovatív faipari termékek. A Gordius Lignum Kft. a Thermelt Knot Filler készítménnyel várja az érdeklődőket. A poliamid alapú, rugalmas, mérgező anyagoktól mentes, másodpercek alatt kötő, azonnal átcsiszolható, kimondottan a tömör fában található csomók, repedések, sérülések javítására kifejlesztett dán fajavító anyag a több centiméter átmérőjű és mélységű hibákat is zsugorodás-mentesen tölti ki. Kiváló tapadásának köszönhetően tűgöcsök vagy hajszál-repedések javítása esetén sem esik ki a fából csiszoláskor. „A készítmény, amely Sopronban is megismerhető, világviszonylatban is a bútor-, parketta-, nyílászáró-gyártó ipar, vagy a faház-gyártás, általános asztalosipar, hangszer-készítők, restaurátorok kedvelt probléma-megoldó terméke” - állítja a magyarországi forgalmazó.

Mindezek mellett természetesen számos hasznos innovációval, és több, már a korábbi évekből is ismert, népszerű termékkel várják a látogatókat az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat idején a Novomatic Arénában. A programra ellátogató erdőgazdálkodók, fakitermelők és faipari vállalkozók a legfrissebb ágazati újítások mellett számos témában is tapasztalatot szerezhetnek, hiszen ebben az évben is lesznek konferenciák, bemutatók. Szeptember 7. és 9. között a hazai erdészet és faipar szereplői ismét Sopronban találkozhatnak.

Részletek a rendezvényről: www.innolignumsopron.hu

Forrás: innoLignum

Fotók: Erdő-Mező Online

Hírszerkesztő: Nagy László