"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Zöld energia az INTERFORST 2014 erdészeti szakkiállításon

Zöld energia az INTERFORST 2014 erdészeti szakkiállításon
Nagy érdeklődés mellett zajlott le Münchenben az INTREFORST erdészeti szakkiállítás, melynek kiemelt témája a zöld energia volt. A számos magyar erdészeti küldöttség között ott voltak Egyetemünk Erdészeti – Műszaki és Környezettechnikai Intézetének oktatói is.
 
A zöld energia felhasználásának mértéke folyamatosan nő Bajorországban, ahol az erdők élőfakészlete meghaladja Németország átlagát, a magánerdők aránya 54%, a magánerdő tulajdonosok száma pedig 700 000 fő. Ennek is tudható be a nagy érdeklődés a Münchenben megrendezésre került INTERFORST erdészeti szakkiállításnak.
 
A zöld energia, az erdők faanyagának energetikai célra való felhasználása Bajorországban természetes folyamat. A bemutatott eszközök, berendezések a kisméretű erdőkkel rendelkező erdőtulajdonosoknak (átlag 2 ha), de a nagyobbaknak is adtak műszaki megoldásokat. A hasítógépek, daraboló eszközök, aprítógépek számtalan változata, az egyszerű kialakításútól a félautomata rendszerűig a családok számára készülő tűzifa felkészítését szolgálták. Ugyanakkor a nagyobb erdőgazdálkodók, a faenergetikát hasznosító üzemek számára nagyteljesítményű aprítógépeket mutattak be, működés közben.
 
Természetesen a teljes fakitermelési vertikumot tanulmányozhatták a látogatók, a kitermelés, faanyagmozgatás eszközeit, az ergonómiának és a munkabiztonságnak is megfelelő fakitermelési megoldásokat. Dr. Horváth Béla professzor, Dr. Czupy Imre egyetemi docens és Dr. Major Tamás egyetemi adjunktus zöld energia pályázat keretében vett részt a kiállításon. A legfontosabb információkat a „Zöld kanapé” címet viselő program keretében megtartott konferencián kapták a résztvevők, ahol kerekasztal beszélgetés közben lehetett a legújabb ismeretekre szert tenni. A tapasztaltak, látottak beépülnek egyetemünk korszerű oktatásába.
 
A küldöttségnek lehetősége volt több céggel is tárgyalni az együttműködésről, többek között a PONSEE képviselőivel. A megbeszélés tárgya egy többcélú erdészeti gépek kezeléséhez szükséges szimulátor beszerzése volt, mely a Dr. Káldy József Erdőgépfejlesztő Központban működne, hogy a hazánkban egyre nagyobb számban megjelenő korszerű gépekhez legyen megfelelően képzett gépkezelő szakember. Ezt az egyedi lehetőséget Egyetemünknek kell kihasználni, pályázat vagy támogatás segítségével.

Forrás: NyME Press

Szerző: Ormos Balázs

Fotók: NyME Press

Hírszerkesztő: Nagy László