"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdészet és a technológia mércéje

Az erdészet és a technológia mércéje

A müncheni vásárvárosban (Messe München) 2014. július 16-20 között tizenkettedik alkalommal rendezik meg az INTERFORST nemzetközi erdészeti szakvásárt. Ebből az alkalomból szakmai bemutatóval egybekötött nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak Laubau bei Ruhpoldingban, a Bajor Állami Erdészet Erdészeti Képzőközpontjában.

Elsőként Sebastian Paar, a központ vezetője, mint vendéglátó köszöntötte a résztvevőket. Bevezetőjében elmondta, hogy Laubauban erdészek és vadászok képzését, illetve továbbképzését végzik, valamint külföldi delegációkat fogadnak. Az oktatáshoz és képzéshez a legkorszerűbb információtechnikai eszközök is rendelkezésre állnak.

Monika Dech és Martina Ehrnsperger a Messe München GmbH munkatársai előadásukban elmondták, hogy a négyévenként megrendezésre kerülő INTERFORST egyike a világ legnagyobb erdészeti szakvásárainak. Münchenben egy fedél alá hozzák az ipar, a tudomány és a politika képviselőit. Megtekinthető az ágazat sokszínűsége, az erdősítéstől a fakitermelésen át egészen a fűrészüzemi gépekig. A technikai újdonságokon kívül tudományos rendezvények és különleges látnivalók, keretprogramok is várják az érdeklődőket. Legutóbb, 2010-ben 24 ország 413 kiállítója mutatkozott be 67.000 m2 területen és 50.000 látogatót láttak vendégül a világ 80 országából. A látogatók 68 százaléka az erdészeti ágazatból (állami erdészet és magán erdőbirtokosok, szakiskolák), 10 százaléka az iparból (erdészeti gépek, fűrészipar), 13 százaléka pedig a szolgáltatások (beleértve a fakereskedelmet is) területéről érkezett, míg az egyéb érdeklődők aránya 9%-ot tett ki.

A szakmai keretprogramokon belül fórumok és kongresszusok rendkívül széles választékát kínálják majd. Délelőttönként előadásokat hallgathatnak az érdeklődők nemzetközi témákban, ez lesz az „elmélet”, délutánonként pedig a gyakorlat következik, hozzászólásokkal és vitákkal. A különleges látnivalók között megtekinthető lesz például a motorfűrészes munkák szimulációja, tippeket kaphatunk az ergonómiailag helyes testtartáshoz, végig mehetünk az „egészség utcán”, megnézhetjük az egyéni védőfelszerelések divatbemutatóját. Ugyancsak színes látványosságnak ígérkeznek a Bajor Erdészbajnokság különböző versenyszámai is, amelyeket szintén a kiállítás alatt rendeznek.

A vásárlátogatók számára online katalógus áll majd rendelkezésre a kiállítók, vagy termékek célzott kereséséhez. A beléptetésnél pedig időt takaríthatnak meg, ha igénybe veszik a Print@home Ticket szolgáltatást: regisztrációt követően a belépőjegy otthon kinyomtatható. Célul tűzték ki, hogy az INTERFORST 2014 szakvásáron a kiállítók száma elérje a 450-et, a látogatóké pedig meghaladja az 50.000-et.

Ralf Dreeke, az INTERFORST tanácsadó testületének elnöke előadásában a gépeladási statisztikák alapján mutatta be, mi történik az erdészeti ágazatban. Ahogy elmondta, korábban Németországban a nagyobb erdőgazdálkodók jellemzően egy forwardert és egy harvestert is vásároltak. Mára ez a szemlélet megváltozott, a géphasználatra csoportok szerveződnek, így nagyobb erdőterületen, több tulajdonosnak dolgozik bérmunkában 1-1 gép. Mindez meglátszik a gépeladások számában is. A tavalyi évben a nagygépek eladási száma Németországban egyértelmű visszaesést mutat, ezen belül is szembetűnő a jóval kevesebb eladott forwarder és harvester. Ausztriában és Svájcban ugyanezen a területen stagnálás tapasztalható. A fa energetikai hasznosítása változatlanul fellendülést mutat, egyre szélesedik a hozzá kapcsolódó kisgépek (mobil aprítógépek, motorfűrészek) piaca. Főként a kisgépek iránt mutatkozik bővülő kereslet.

Az innováció azonban a nehézségek ellenére folyamatosan jelen van az ágazatban, az állandó fejlesztések az eladhatóságot jelentik a gyártók számára. Azok, akik az igényeket megfogalmazzák, nem mindig ugyanazok, mint akik a költségeket viselik. A piac struktúrája jelentősen átalakul, a változásokat követni szükséges. A megoldásokat közösen kell megtalálniuk az ágazat szereplőinek. Erre kiváló fórumot kínál az INTERFORST 2014 szakvásár – zárta előadását Ralf Dreeke.

Dr. Ute Seeling a KWF ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a KWF úgynevezett „élményszigeteken” mutatja majd be a kiállításon az erdészeti gépek és felszerelések újdonságait, valamint a modern munkafolyamatok egyes válogatott lépéseit. A szigetek egy-egy téma köré szerveződnek, és a tapasztalás, valamint a kipróbálás élményét kínálják a látogatóknak. Az egyik szigeten azt a kérdést járják majd körül, hogyan tervezhető a géphasználat az erdőben ökológiai szempontból. Ezen az állomáson a legnagyobb érdeklődésre minden bizonnyal a portálharvester tarthat majd számot, amelyet itt mutatnak be először szakkiállításon a nagyközönségnek.

Foglalkoznak az üzemanyag-takarékos gépüzemeltetés és az akkutechnológiára épülő kézi vezérlésű szerszámok működtetésének kérdésköreivel is. Egy másik élményszigeten a munkabiztonság áll majd a középpontban. A látogatók kipróbálhatják a Slack-Line-t (két fa közé kifeszített hevederen kell egyensúlyozni), és megismerhetik, hogyan csökkenthető a botlásból és esésből adódó balesetek kockázata. Ezen kívül többek között bemutatják, milyen fejlődésen mentek keresztül az egyéni védőeszközök, továbbá melyek a követelmények egy minősített motorfűrész-kezelői tanfolyamon. Egy következő állomáson a faenergetika lesz a téma. Megtapasztalhatjuk a minőségi különbséget egyes aprítékok között, bemutatásra kerül, hogyan tervezhető és kivitelezhető az energiafa kihozatal anélkül, hogy ez az erdőterületek csökkenéséhez vezetne. A bemutatóhely egyik érdekessége lesz az energiafa tömegmérése darumérleggel. „Információtechnika az erdő – fa láncban” címet viseli majd egy újabb élménysziget, ahol többek között a harvesterek legújabb fedélzeti számítógépeivel ismerkedhetünk meg. A fejlesztések révén ezek a computerek lehetővé teszik a vállalkozó számára a szerződés számlaképes lezárását rögtön a teljesítést követően. Bemutatkoznak a jelenleg legnagyobb „információs boomnak” számító Smartphone-alkalmazások az erdőgazdaság területéről, amelyek működőképességét egy külön „App-Arénában” ki-ki maga is tesztelheti. Az élményszigeteken kívül a KWF minden nap előadásokat és vitafórumokat szervez különböző aktuális témákról, amelyeken a látogatókat is igyekeznek majd megszólítani, illetve bevonni. Szakzsűri véleménye alapján 2014-ben is odaítélik a vásárdíjat és az innovációs díjat.

Dr. Rudolf Freidhager, a Bajor Állami Erdészet vezérigazgatója „Fenntartható hegyvidéki erdőgazdálkodás a Bajor Állami Erdészetben” című előadásában elmondta, hogy erdőterületük túlnyomó része alpesi erdő, kétharmad része véderdő. Területükön 3300 km hosszú erdei úthálózatot tartanak fenn. A körülmények különleges feladatokat diktálnak, melyeknek elvégzése speciális technológia alkalmazását igényli. Olyan erdőgazdálkodást kell folytatniuk, amely megvédi az embereket a magashegységekben (védelmi funkció), minőségi faanyag előállítására képes (használati funkció), lehetővé teszi a pihenést, sportolást (jóléti funkció) és megőrzi a hegyvidéki erdők jellegzetességeit. Mindez megfelelő színvonalú gépesítés nélkül elképzelhetetlen – emelte ki előadásában a vezérigazgató.         

Forrás: Erdészeti Lapok/ 2013.10.

Szerző: Dr. Czuppy Imre

Fotók: INTERFORST/Messe München

Hírszerkesztő: Nagy László