"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Faüzemet létesít Vásárosnaményban a svájci Interspan

Faüzemet létesít Vásárosnaményban a svájci Interspan

Mintegy 95 millió eurós beruházással létesít faüzemet Vásárosnaményban a svájci tulajdonú Interspan, amely ezzel több mint 100 munkahelyet teremt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban - jelentették be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Max von Tippelskirch, az Interspan-tulajdonos Swiss Krono Group elnökségi tagja elmondta: az építkezést már idén tavasszal szeretnék elkezdeni, hogy 2016 tavaszán elkezdődhessen az üzemben az építőanyagként használt OSB fa lapok gyártása.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kiemelte: a beruházás azt mutatja, hogy Magyarország végérvényesen túljutott a gazdasági válságon, hiszen a cég 2011-ig jelen volt Vásárosnaményban, de a piaci viszonyok úgy alakultak, hogy fel kellett függeszteni tevékenységét, azonban, perspektívát látva Magyarországban, most ismét a beruházás mellett döntött.

Max von Tippelskirch köszönetet mondott a magyar hatóságok támogatásáért, kiemelve az ügyintézés hatékonyságát és gyorsaságát, valamint a kormány támogatását. Emlékeztetett arra, hogy 1989-ben Vásárosnaményban hajtotta végre a Swiss Krono csoport egyik első Svájcon kívül beruházását, de a telephelyet 2011-ben a gazdasági feltételek változása miatt bezárták.

Az évek során azonban nem veszítették teljesen szem elől a telephelyet, és vizsgálták a beruházási feltételeket, amelyek azóta kedvezően változtak.
Max von Tippelskirch jelezte: 2016 tavaszán kezdődhet a termelés új, vásárosnaményi üzemükben.

Magyar Levente kiemelte, hogy az üzem az ország olyan térségében létesül, amelyben nagyon fontos minden egyes munkahely, és ahol kiválóan szakképzett munkaerő várja az Interspant.

Az államtitkár szerint a beruházás azt is mutatja, hogy jó irányba halad a magyar külgazdasági és külügyi rendszer hatékonyabbá tétele. "Rendre olyan visszajelzéseket kapunk, hogy a megújított külgazdasági rendszerünk minden korábbinál hatékonyabban tudja kiszolgálni azokat a külföldi befektetőket, akik Magyarországra hozzák beruházásaikat" - mondta, hozzátéve, hogy az utóbbi fél évben tizedére csökkent az ügyintézési időszak a támogatási igények kormányzati elbírálására.

Az Interspan beruházását a magyar kormány pénzzel is támogatja, ennek összegéről a hivatalos döntés megszületése után adnak tájékoztatást - mondta el az államtitkár.

Forrás: MTI

Fotók: hirado.hu

Hírszerkesztő: Nagy László