"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Invazív fafajok visszaszorítása a KASZÓ Zrt. törzsterületén

Invazív fafajok visszaszorítása a KASZÓ Zrt. törzsterületén

A KASZÓ Zrt. erdőterületén az agresszíven terjedő idegenhonos fafajok veszélyeztetik a természetes életközösségek ökológiai egyensúlyát, valamint az invazív fajok térhódítása miatt a biológiai sokféleség jelentősen csökken, amely az élőhelyek átalakulásához vezethet. Az erdőgazdaság fontos feladatának tartja, hogy a kezelésében lévő területeken az erdők természetességi kategóriáját megőrizze, lehetőség szerint javítsa.

A cél eléréséhez a KASZÓ Zrt. a Szentai-erdő kiemelt jelentőségű különleges természeti területen (Natura 2000) élőhely-rehabilitációs beavatkozásokat hajtott végre az értékes erdőtársulásokat fenyegető invazív fás szárú fafajok (bálványfa, kései meggy, akác) visszaszorítása, másrészt a nem őshonos fenyő állományok átalakítása érdekében.

A kivitelezési munkálatok a KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0026 azonosítószámú pályázat keretében 2014. augusztus elején kezdődtek, a közbeszerzésen nyertes vállalkozó révén. A pályázat Európai Uniós finanszírozásból valósult meg, a NATURA 2000-es élőhelyek helyreállítását támogatta. A pályázat megvalósítási szakasza 100 %-os támogatási intenzitású volt, az elnyert támogatás összege 155.106.880 Ft. Az erdőgazdaság a Honvédelmi Minisztériummal (HM) konzorciumban indult a pályázaton.

Az irtási tevékenység az invazív faegyedek mechanikus eltávolításából és a tövek (tuskók), illetve az azokból kihajtó új sarjak cseppmentes technológiával, fokozott odafigyelés mellett történő vegyszeres kezeléséből állt. A vegyszer alkalmazására azért volt szükség, mert a beavatkozás hosszútávú eredményessége másként nem biztosítható. Az invazív fafaj irtási tevékenységgel érintett terület 333,12 hektár. Erdőszerkezet átalakítás 10,77 hektáron történt, ahol erdeifenyő állomány helyére cseres állomány került.

A munkák végrehajtása után javul a régió természeti területeinek állapota, növekszik a közösségi jelentőségű élőhelyek területaránya, és lehetőség nyílik az ökológiai egyensúly, valamint a biológiai sokféleség hosszútávú fenntartására.

A projekt fizikai zárása 2015. június 15-én történt meg. A fenntartási időszak 5 év, ami alatt az esetlegesen megjelenő invazív fafajok irtását a KASZÓ Zrt. önerőből végzi el.

Forrás: Kaszó Zrt.

Fotók: Kaszó Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László