"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult az iszkaszentgyörgyi kirándulóerdő

Megújult az iszkaszentgyörgyi kirándulóerdő

Iszkaszentgyörgy mindig is közkedvelt kiránduló célpont volt, évszázadok óta vonzotta az utazókat, főurakat: Amadékat, Bajzáthokat, Pappenheimeket. A kastély mögötti területen magasodó Piramiták kedvelt kiránduló helye volt a grófi Pappenheim családnak, lenyűgöző látványt kínált a parkra, a kastélyra és innen belátható volt az egész környék.

A VERGA Zrt. úgy döntött, hogy közjóléti fejlesztéseinek keretében újjáépíti azt a kőpiramist, amely egészen a 60-as évekig állt, majd köveit feltehetően a faluban folyó építkezésekhez használták fel. Ezt a kőpiramist egy olyan családtag emlékére állította gróf Pappenheim Szigfrid, aki önkezével vetett véget az életének.      

A kőpiramis környezetében a VERGA Zrt. tájékoztató táblát, erdei garnitúrákat helyezett el, valamint tűzrakóhelyet létesített.

A most átadott kőpiramis és erdei kirándulóhely Iszkaszentgyörgy község belterületének szélén található. A 25 ha nagyságú Piramita az itt élők és az ide kirándulók számára növekvő fontosságú. A terület jó megközelíthetősége ellenére fejlesztésre szorult, hiányoztak a közjóléti berendezések. A VERGA Zrt. ezért tartotta fontosnak és szükségesnek a nemzetközi hírnevet is szerzett Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély közvetlen szomszédságában lévő Piramita erdőben a hajdani piramis helyreállítását, valamint a tájékoztató táblák, padok, erdei garnitúrák kihelyezését, a tűzrakóhely létesítését. A beruházás értéke 6 000 000 Ft.

Az újjáépült, megszépült kirándulóhelyet Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere, valamint Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója adta át. Az átadáskor Tengerdi Győző vezérigazgató beszámolt a társaság „A jövő a kezünkben van” elnevezésű közjóléti fejlesztéseiről, Veszprémtől Várpalotán, Tésen, Zircen át egészen Ajkáig. Megépülő és megszépülő kilátók, kerékpárutak, tanösvények és erdei iskolák jelzik a VERGA Zrt. elhivatottságát.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a piramisban időkapszulát helyeztek el. A tervek szerint a félszáz év múlva felnyitásra kerülő kapszula országos és a megyei napilap legfrissebb példányait, a VERGA Zrt-t bemutató, elektronikus adathordozón elhelyezett rövidfilmeket, az átadó ünnepségről szóló sajtóközleményt, valamint az esemény alkalmából készült emléklapot tartalmazza.

A kapszulát ünnepélyes keretek között Törő Gábor elnök, Gáll Attila polgármester, valamint Tengerdi Győző vezérigazgató helyezte el az erre a célra kialakított, az elhelyezés dátumát dokumentáló emléktáblával lezárt urnában.

Forrás: VERGA Zrt. Sajtóközlemény

Fotók: Somody Zsuzsanna

Hírszerkesztő: Nagy László