"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Új köntösbe öltözött, új funkciót kapott a Jáger réti vadászlak

Új köntösbe öltözött, új funkciót kapott a Jáger réti vadászlak

Az 1930 –as években Ágoston Manó területgazda jóvoltából épült, Kisszékely falu határában található, Jáger réti vadászlak sorsa szép fordulatot vett. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. eredeti formáját meghagyva, új köntösbe bújtatta.

A háborút követően az épület, az itt elterülő hatalmas csemetekert kiszolgáló épületeként és lakásként funkcionált. A csemetekert számos kisszékelyi ember munkahelye volt egykoron. Itt lakott Magyarország egyik első erdésznője, Mittelholz Vilma, akinek jóvoltából az itt élő öregek még mindig Vilma-házként emlegetik az épületet.

Az elmúlt évtizedekben lakatlanná váló épület, segítségért kiáltott, hogy megmaradhasson a jelenkor és az utókor számára, tovább vigye történetét és az őt övező erdő része maradhasson, melynek csendje, nyugalma mélyen áthatja ezt a helyet.

A több mint nyolcvan éves épület, statikailag jó állapotban volt. A tetőszerkezet részbeni cseréje és a belső helységek a mai kor igényei szerinti felújítása után, az épület ismét régi fényében pompázik. Az alapvető célkitűzés egy csendes nyugodt környezetben lévő, kicsit nomád jellegű turistaház kialakítása volt, mely ez év májusára megvalósult.

Az átadásnál Gőbölös Péter a Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a Gyulaj Zrt. turisztikai fejlesztéseinek Jágerréti vadászlak (kulcsos ház), csak az egyik állomását jelenti. A pusztuló épület külső és belső felújítását és a környezetének rendbetételét jelentős mértékben a Zrt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium által biztosított pénzügyi forrásból tudták megvalósítani, melyet ezúton is megköszönt.

Az elmúlt években a Paks közelében, Tengelicen, továbbá Tamási és Lengyel Annafürdő térségében található parkerdőkben tanösvények, kirándulóhelyek és játszóterek létesültek. Annafürdőn az Erdészeti Erdei Iskola közelében még egy speciális lombkorona tanösvénnyel kiegészített kilátó is épült. Ez évben még egy további vadászlak került felújításra Csurgópusztán, továbbá Kurd mellett a Koszorú dombon egy csodálatos pihenőerdő, melynek átadása is rövidesen várható. Megköszönte a Gyulaj Zrt. Pincehelyi Erdészet munkatársainak és a kivitelező vállalkozásoknak a felújításban végzett munkát.

Pajor Ágnes kisszékelyi polgármester üdvözlő szavaival örömét fejezte ki a felújított kulcsosház láttán, és tolmácsolta a kisszékelyi és térségi emberék örömét, hogy a táj megint gazdagodott egy szépen és korszerűen megújított objektummal, melyhez sokakat emlékek és érzelmek kötnek.

Az átadás nyíltnap keretében történt, ahol, a köszöntőket a legkisebbek verse és a Bokréta népdalkör éneke követte. A házigazda Pincehelyi Erdészet részéről Szi Benedek Sándor erdészetvezető örömmel invitálta az embereket a házba, hogy érezzék jól magukat a természet e meghitt zugában.

A családias hangulatot fokozta, hogy a résztvevő nyugdíjasok emlékei, történetei a ház láttán szinte azonnal felszínre törtek. A Jáger réti vadászlaknak is szüksége van az emberekre, hogy ez a mai mércével mérve parányi csoda, továbbra köztük maradhasson.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László