"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megkezdték az erdőgazdaságok a jégtörések felmérését - drón videóval!

Megkezdték az erdőgazdaságok a jégtörések felmérését - drón videóval!

Az ónos csapadék megszüntével, az érintett középhegységeink magasabban fekvő erdőterületein is beköszöntött enyhüléssel, melegedéssel és a velejáró olvadással együtt, megkezdték az állami erdőgazdaságok szakemberei a hét első felében bekövetkezett jégtörések által okozott, nagy területen bekövetkezett mennyiségi és minőségi erdőkárok felmérését.

Az érintett erdőterületek - a Budai-hegységben, a Pilisben, a Visegrádi-hegységben, a Börzsönyben, a Karancson és a Medvesvidéken, a Mátrában, a Központi-Bükkben, a Gerecse és a Vértes egyes hegytagozataiban - továbbra is élet- és balesetveszélyesek, így az erdőket kezelő állami gazdálkodók az erdészeti és turistautak felszabadításáig, a károk elhárításáig - az erdőtörvény által felhatalmazva - több erdőterületen ideiglenes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el.

Az Egererdő Zrt. közleménye

Az EGERERDŐ Zrt. a hét elején bekövetkezett rendkívüli időjárási viszonyok megszűnte után, a jégpáncél olvadását követően azonnal elkezdi a károk felmérését. Terepen dolgozó szakembereink a közutak megtisztításából is kivették a részüket, most az erdő következik. A veszélyes, törött, sérült fák eltávolítása, elsősorban a turistautak megtisztítása az első lépés, hogy az eddig sikeresen elkerült tragédia ne következzen be. Az olvadó jég hullása és az olvadás miatt megváltozott terhelésű fák is veszélyesek lehetnek!



Párhuzamosan végzik kollégáink a károk felmérését, hiszen ahol csoportosan dőltek, törtek ki fák, már tavasszal el kell végezni az új erdő telepítését. Idős állományok esetén a feltalajban lévő magokból ez természetes úton történik, de ilyen katasztrófák a fiatal, még nem termő erdőket is sújtják, itt szakembereink a tavaszi munkák során fogják pótolni az elpusztult fákat.

Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye

Kedden a Pilisi Parkerdő Zrt. 100 munkatársa 25 gépjárművel és munkagéppel segítette a katasztrófavédelem munkáját Budapesten és Pest megyében, közösen szabadították fel a közutakat, biztosították az elzárt területek megközelíthetőségét. A Parkerdő szakemberei szerdától megkezdték meg az erdészeti utak megtisztítását, majd az erdőterületeken a pontos és részletes kárfelmérést. A Pilisi Parkerdő Zrt. által gondozott erdőterületnek mintegy harmadán, összesen 20 ezer hektáron alakult ki jegesedés a vasárnaptól keddig tartó időszakban. A következő napokban, hetekben derül ki, hogy a 20 ezer hektár erdő mekkora része tudja kiheverni a károkat, és mekkora területen lesz szükség a sérült fák esetleges további letermelésére, és azt követően újraerdősítésre; a jég okozta anyagi veszteség is ennek tükrében válik felmérhetővé. Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás akár további hónapokat igényel az erdőterületen.

Az olvadás során a lehulló jégdarabok jelentenek veszélyt, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. a teljes erdőlátogatási tilalmat továbbra is érvényben tartja a Budai-hegységben, Pilisben, Visegrádi-hegységben és Gödöllői-dombságban. Fenti területeken a jégkárral érintett erdők látogatása életveszélyes. Több közút is zárva van a térségben, ezért a Parkerdő mindenkit arra kér, hogy útnak indulás előtt tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. Továbbra is zárva tart a Budakeszi Vadaspark és a Gödöllői Arborétum is.

Vértesi Erdő Zrt. közleménye

A térségünkben december 1-én kezdődő ónos eső miatt kialakult havária helyzetben élet-, és balesetveszélyes a 350 m tengerszint feletti magasságú erdők látogatása a Vértesben és a Gerecsében.

A fák ágaira rakódott jégréteget a kisebb fák nem bírják el, a terhelés azok kidőléséhez vezethet. Az idősebb erdőkben jellemzően a nagyobb ágak leszakadására lehet számítani. Nagy területen érintettek Baj, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Gánt, Oroszlány, Pusztavám, Szárliget, Tatabánya, Várgesztes, Vértesboglár, Vértessomló, Vértesszőlős, Vértestolna települések környékének magasan fekvő erdei. A kialakult helyzetben az erdőterület látogatását társaságunk nem ajánlja, a különösen veszélyes részeken áthaladó hegyi utak, útvonalak lezárásra kerülnek.

Ipoly Erdő Zrt. közleménye

Senki ne induljon el a Börzsönybe, ugyanis a magasabb térszintekben még mindig sok a jég, a turista és erdészeti utak nagy része pedig a bedőlt fák miatt járhatatlan! Várhatóan az elkövetkező napokban is hasonló lesz a helyzet, a magasban bekövetkezett enyhülés ellenére.

 

A Wenckheim házban maradt családot sikerült az erdészek, katasztrófavédők, civil mentők, helyi fakitermelő vállalkozók összefogásával három nap után lehozni a hatszáz méter magasan lévő házból, ahol a jég által bezárt erdő vette őket körül. A mentést 9 órakor kezdték, amikor is első lépésben a hatalmas kidőlt bükktörzsektől kellett szabaddá tenni az erdészeti feltáró utat. A több órás megfeszített munka után quadok segítségével sikerült lehozni a fent rekedteket. Az erdő további veszélyeket rejt, van ahol néha fél kilós jégdarabok is lehullhatnak! A Börzsöny mellett a Karancs és a Medves magasabban fekvő erdőterületein is fennáll a balesetveszély.

Forrás: EGERDŐ Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., Ipoly Erdő Zrt., Vértesi Erdő Zrt.

Szerző: Nagy László

Fotók: videók:youtube.com, fotók:EGERDŐ Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., Ipoly Erdő Zrt., Vértesi Erdő Zrt., Erdő-Mező Online

Hírszerkesztő: Nagy László