"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Csaknem 600 hektáron irtják a bálványfát a KAEG Zrt. területén

Csaknem 600 hektáron irtják a bálványfát a KAEG Zrt. területén

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.) összesen 133,8 millió forint összegű támogatást nyert el „A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területén” elnevezésű projekt keretében. Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projekt megvalósítási szakaszában 681,33 hektár területen végzik el a bálványfa irtását, a teljes érintett terület mintegy 1766,45 hektár.

A bálványfa káros hatása legfőképpen abban áll, hogy térfoglalásával elveszi az élőhelyet az értékes, őshonos erdőtársulásoktól. Többnyire vasúti töltések mellől, temetőkből, elhanyagolt magánterületekről jut szárnyas magjával az értékes élőhelyekre. Az így kialakuló összefüggő bálványfa-foltok élővilága szegényes; ökológiai, gazdasági és turisztikai szempontból egyaránt csökkent értékűnek tekinthető.

A nagy területeket behálózó, tápanyagraktárként is működő gyökérzet miatt a növény mechanikai úton szinte kiirthatatlan, mivel a törzs kivágása után a gyökerekből sarjak százai fejlődnek mindaddig, amíg a gyökér tápanyagkészlete teljesen ki nem merül. Emiatt a gyakorlatban mindenütt a vegyszeres irtás terjedt el: a hatóanyagot permetezéssel (lombra), ecsetes kenéssel (lombra, kéregre, kambiumra) vagy injektálással (törzsbe) lehet bejuttatni a növénybe.

Az egyes területeken alkalmazandó kezelési módszerek kiválasztása a fertőzés mértékétől, valamint a bálványfaállomány koreloszlásától függ. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. munkatársai a megvalósítási szakaszban ezidáig mintegy 568 hektáron összesen 2.230 munkanap alatt végeztek irtási tevékenységet az alábbi módszerekkel:

- ecsetelés tervezett érintett területe: 461 ha, ebből első kezelést kapott 341 ha (106 erdőrészlet)

- injektálás tervezett érintett területe: 197 ha, ebből első kezelést kapott 195 ha (66 erdőrészlet)

- mechanikai eltávolítás tervezett érintett területe: 22 ha, kész 20 ha (6 erdőrészlet)

- permetezés tervezett érintett területe: 22 ha, ebből első kezelést kapott 12 ha (2 erdőrészlet)

Forrás: KAEG Zrt.

Fotók: KAEG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László