"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Őshonos facsemetéket ültettek el gyerekek segítségével a kisalföldi erdészek

Őshonos facsemetéket ültettek el gyerekek segítségével a kisalföldi erdészek

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. újabb projektrendezvényt tartott „A bálványfa terjedésének megakadályozása a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt területén” elnevezésű projekt keretében Bőnyön. A KAEG Zrt. beszámolt a tervezett munkák jelenlegi állásáról, szakembereik megosztották tapasztalataikat a munkálatokkal kapcsolatban.

Az erdőgazdaság 7 községhatárt, 6 erdészkerületet és összesen 191 db erdőrészletet érintő kezelést folytat a bálványfa terjedésének megállítását célozva, 2013 őszétől. Az agresszíven terjeszkedő, invazív fafaj elpusztítása után az érintett területek kiritkulnak, de a kialakuló kisebb „lékeket” általában önmagától benövi az erdő. Egyes esetekben azonban a fertőzés annyira koncentrált, hogy a beavatkozás után fátlan foltok alakulnak ki. Erdőgazdálkodóként a KAEG Zrt. feladata az üres területek újraerdősítése, amit a cég a pályázattól függetlenül, önerőből végez.

A Bőny – Szőlőhegy szomszédságában található, erősen fertőzött 8 N erdőrészletben 4,26 hektáron kellett letermelni a káros fafajt. Ezen a területen az erdőgazdaság szakemberei a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola lelkes diákjainak közreműködésével mutatták be, miként történik az újraerdősítés. Ez egyrészt hasznos gyakorlati program volt a környezeti nevelésben élen járó ökoiskola tanulói számára, másrészt jól szemléltette, hogy az erdészek munkája sohasem a fakitermeléssel, hanem az újraerdősítéssel ér véget.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a pályázat keretében 22,19 hektáron végezte el a bálványfa kitermelését, amelyet a feltörő sarjak permetezése követett. 537,37 hektáron kéregkenést, 274,4 hektáron pedig injektálást folytattak az idegenhonos faj ellen. Az injektálás szinte 100%-os eredményt hozott, csak elvétve találni olyan törzset, amely túlélte a kezelést. A kéregkenés eredményességét több tényező is befolyásolja. A nyári hőségben a vegyszer erősen párolog, ami a közelben lévő többi növényt is károsíthatja, míg hideg időben a szer megdermed, így nehezen szívódik fel. A kéreg vastagsága is meghatározó jelentőségű, ezért ezt a módszert csak fiatal faegyedeknél (kb. csuklóvastagságú átmérőig) lehet alkalmazni. A munkálatok során tapasztaltak tovább segítik a KAEG Zrt. munkatársait, hogy a jövőben még hatékonyabban végezzék feladatukat az erdei életközösség megóvása érdekében.

Forrás: KAEG Zrt.

Fotók: KAEG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László