"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

50 év elteltével újra könyv jelent meg a Kámoni Arborétumról

50 év elteltével újra könyv jelent meg a Kámoni Arborétumról

Tudományos igényességű, de mégis közérthetően megfogalmazott szövegek mellett gazdag képi illusztráció eleveníti fel a botanikai gyűjtemény történetét, értékeit. A Kámoni Arborétum hazánk legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjteménye. A kert minden évszakban tartogat látnivalót. Hamarosan a rhododendronok is virágoznak. Mióta felújították a kertet, még többen tesznek sétát a több hektáros kertben és gyönyörködnek a növényekben, és próbálják meglesni az állatokat. A most megjelent könyv is ebben a kíváncsiskodásban nyújt segítséget.

Az írásokon keresztül megismerhetjük azokat az embereket, akik sokat tettek a gyűjtemény létrejöttéért, megmaradásáért. Többek között Bánó István kámoni munkásságáról és személyéről is olvashatunk. A képek segítségével tehetünk egy sétát a parkban, miközben a növény és állatvilágot is megismerhetjük. A könyv bemutatja miként vált az arborétum a hazai fenyőnemesítés központjává, milyen  tudományos és kutatómunkák zajlottak ezzel kapcsolatban Szombathelyen.

A kötet a NAIK Erdészeti Tudományos Intézete, a Kámoni Arborétumért Egyesület összefogásával és a város támogatásával jelent meg. Számos újdonságot tartalmaz az olvasók és a szakértők számára is. 50 év elteltével jelent meg újra kiadvány az arborétumról. Az akkori kötetet, Retkes József mellett, az a Bánó István írta, aki 30 évig irányította a kertben zajló munkát.

Forrás: szhtv.hu

Fotók: videó:Szombathelyi TV

Hírszerkesztő: Nagy László