"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövője

A Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövője

Magyarország elkötelezett abban, hogy 2020 után is erős, versenyképes és ambiciózus Közös Agrárpolitika (KAP) biztosítsa az európai, így a magyar gazdák boldogulását – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a brüsszeli tanácskozást követően.

A tárcavezető az uniós mezőgazdasági miniszterek többségével egyetértésben kiállt amellett, hogy a KAP költségvetését a jövőben is legalább a jelenlegi szinten kell megtartani. Bármilyen új cél KAP-ba történő beemelése csak a megfelelő többletforrások hozzárendelésével lehetséges - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter, aki kifejtette: egyértelmű, európai szintű jelzést kell adni a gazdáknak, hogy megmarad az EU támogatási rendszere. Meg kell erősíteni őket abban, hogy változatlanul nagy szükség van a munkájukra, a teljesítményükre, a közjóhoz való hozzájárulásukra, és az általuk megtermelt jó minőségű élelmiszerekre. Fontos, hogy a KAP források kedvezményezettjei továbbra is a gazdák legyenek – mondta Fazekas Sándor.

Kiemelt cél továbbá, hogy a közeljövőben egyszerűsödjenek az agrártámogatások, ez a kérdés évtizedek óta napirenden van uniós szinten, de eddig soha nem sikerült megvalósítani. A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta azon meggyőződését, hogy szükséges fenntartani az erős, kétpilléres, megfelelő közösségi forrásokkal támogatott és a migránsválság kezelésének forrásigénye kapcsán nem érintett Közös Agrárpolitikát.

A Közös Agrárpolitikát érintő konkrét jogszabályi javaslatok vitája várhatóan 2018-ban, a 2020 utáni költségvetésé - hivatalos formában - 2017-ben kezdődik majd.

Forrás: FM Sajtóiroda

Hírszerkesztő: Nagy László