"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kápolnapuszta 69 évvel ezelőtti tragédiájára emlékeztek

Kápolnapuszta 69 évvel ezelőtti tragédiájára emlékeztek

Vasárnap délelőtt a Gánt község közelében található Kápolnapusztán megemlékezést tartottak, ahol 1945. március 16-án a 2. ukrán front felderítő zászlóalja kivégezte a település felnőtt férfi lakosságát.

A rendezvényen beszédet mondott Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Spergelné Rádl Ibolya (Fidesz-KDNP), Gánt község polgármestere, valamint Törő Gábor (Fidesz-KDNP), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

KápolnapusztaKápolnapuszta a Vértesben, Gánttól északra fekszik. Az 1790-es években 16 ház állt itt, a lakosságszám 101 volt. 1930-ban a településen 62-en éltek. Sorsa 1945. március 16-án megpecsételődött: a 2. ukrán front felderítő zászlóalja, miközben a megye északi része felé nyomult, elfoglalta Kápolnapusztát, és a visszaemlékezők szerint szinte minden férfit agyonlőttek. A legfiatalabb áldozat 15, a legidősebb több mint 70 éves volt.

A háború után a falu teljesen elnéptelenedett, az 50-es években az ott maradt 4-5 család Gántra vagy a szomszédos községekbe költözött. A településnek végül már csak egy lakója maradt, aki 1980-ban meghalt.

A Vértesi Erdő Zrt. 2013-ban, a 68. évforduló alkalmából állított emléktáblát a településen. A társaság csákvári erdészetének igazgatója, Právetz Antal akkor elmondta, hogy az emléktáblán az édesapja, idősebb Právetz Antal egykori csákberényi erdész és több szemtanú visszaemlékezéséből összeállított történet olvasható, és látható rajta a falu korabeli képe, amelyre a házak mellé felírták az ott élők és az áldozatul esett emberek nevét.

A tragédiára 1993-ig semmi nem emlékeztetett, akkor a temetőben keresztet állítottak. A kereszt előtti emléktáblán a következő felirat olvasható: “Kápolnapuszta lakóinak és áldozatainak emlékére, a múlt örök tanulságaként. Utókor, emlékezz!: háború, kitelepítés, halál.”

Forrás: MTI

Fotók: gant.hu

Hírszerkesztő: Pintér Eszter