"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vizsgálják a kaposvári parkok, utcák fáit

Vizsgálják a kaposvári parkok, utcák fáit

Kaposvár közterületein számos idős fasor, facsoport található a platánosoktól, hársasokon át a vadgesztenyésekig. Élőhelyük és koruk arra determinál, hogy egészségi állapotukban már lehet romlás. Így ezek a faegyedek jelentős biztonsági kockázattal bírnak, mind az életvédelem, mint pedig a vagyonvédelem területén.

A városvezetés júniusba kereste meg társaságunkat a SEFAG Zrt-t azzal, hogy a közterületen lévő fák egészségügyi vizsgálatát végezzük el. A felkérést természetesen elfogadtuk, tekintettel arra, hogy milyen kockázatokat rejt magába egy egészségileg leromlott faegyed különösen, ha közterületen áll.

Elsőként a városgondnoksággal közösen meghatároztuk a legveszélyeztetettebb területeket, ahol a vizsgálatokat azonnal el is kezdtük. Mára több mint ötszáz faegyed subméteres pontosságú GPS bemérése, valamint az egészségi állapot rögzítése történt meg szemrevételezés alapján. Ezt követték a műszeres vizsgálatok, melyeket „Fakopp 2D”, valamint „Fakopp 3D” műszerekkel végeztünk. E technika használata nem okoz sérülést a fán, viszont megmutatja a fa belsejének szöveti állapotát, azaz hogy vannak-e kezdődő korhadó, vagy már teljesen kikorhadt részek benne.

A feladatot saját szakembereink irányításával közfoglalkoztatottak és a helyi egyetem természetvédelmi szakon tanuló BSc hallgatóinak bevonásával oldjuk meg.

Az elvégzett felmérések eredményeként pontos térkép rajzolható fel a fák elhelyezkedése vonatkozásában és az egyes fák pillanatnyi egészségi állapota válik ismerté. Ennek alapján a városgondnokság pontos információkkal tudja folytatni a közterületek fáinak gondozását, szükség esetén pótlását. Megyeszékhelyünk zöld tüdeje így őrzi majd meg azt a városképet, mely nem csak számunkra, de az ideérkező turisták számára is meghatározó.

Forrás: SEFAG Zrt. Sajtóközlemény

Fotók: kepguru.hu

Hírszerkesztő: Nagy László