"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadták a karapancsai kastély felújított történelmi parkját - képgalériával!

Átadták a karapancsai kastély felújított történelmi parkját - képgalériával!

Átadták csütörtökön a Gemenc Béda-karapancsai tájegységében álló karapancsai kastély felújított történelmi parkját, a rekonstrukcióra a Gemenc Zrt. 91 millió forintos európai uniós és hazai támogatást fordított. Az egykori Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeinek felújítása mellett létrehoztak egy, a majorságépületeit és a történelmi díszkert kialakítását bemutató tanösvényt is.

A parkot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója és Wutholen Sarolta, a kastélyt építő Habsburg Frigyes főherceg unokája avatta fel ünnepélyesen.

Fazekas Sándor köszöntőjében hangsúlyozta: a kormány, a Földművelésügyi Minisztérium támogatja az erdőgazdaságok természetvédelmi beruházásait a Gemencben és az ország más tájegységeiben is. Elmondta, a parkrekonstrukció egy ötszázmillió forintos felújítási program folytatása volt a karapancsai kastély területén. A hazai kastélyparkokban évtizedeken át következetesen irtották a fákat, kultúrarombolás zajlott, aminek eredményeként alig maradt ép történelmi park az országban – emlékeztetett. Hozzátette, hogy a folyamat megfordítása az 1970-es, 1980-as években kezdődött, és még ma is tart.

A miniszter beszédében hangsúlyozta: A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a kezelésében lévő műemlékek megbecsült és ismert részei legyenek a nemzet kulturális vagyonának. Fontos, hogy mindezek az értékek a lakosság széles tömegeihez is eljussanak, és akik érdeklődnek ez iránt a varázslatos táj iránt, azok megfelelő infrastrukturális környezetben tehessék azt. Kívánom, hogy minél többen látogassanak el ide, ismerjék meg hazánknak ezt az egyedülálló tájegységét, és a magyar épített örökség itt található kivételesen szép példáit.

Zsigó Róbert azt emelte ki, hogy a rekonstrukció azt mutatja, hogy a Gemenc Zrt. a felelős erdőgazdálkodás mellett megőrzi és gyarapítja közös értékeinket.

Csonka Tibor hangsúlyozta: a felújításnak köszönhetően Magyarország újabb történelmi díszkerttel gazdagodott, hiszen a karapancsai kastély és major az eredetihez közeli állapotban pompázik. Emlékeztetett arra, hogy az egykori Habsburg-birtok területén 1999-től kezdve végeznek felújításokat, amelynek során helyreállították 19. század végén épült kiskastélyt és az 1910-ben épült vadászkastélyt. Megemlítette: a bellyei birtok már a múlt század elején is európai hírű szarvasvadászati terület volt, Karapancsa vendége volt I. Ferenc József, II. Vilmos német uralkodó, Ferenc Ferdinánd trónörökös és a kiváló vadász, Széchenyi Zsigmond gróf is.

A korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján az eredeti állapotot megközelítő formában állították helyre a Hercegszántó melletti Karapancsa Kastély és Major történelmi jelentőségű kastély­kertjét. A kivitelezés során – többek között – elkészült a Nagykastély neobarokk díszkertjének rekonstrukciója, ezen belül a gímszarvasokat ábrázoló kőszobrokat is felújították, valamint rendezték a Kiskastély és az egykori cselédlak környékét, a kastélypark fogadóterét, valamint a terítékhelyet. Megszépült a majorság teljes területe és létrehoztak egy gyümölcsfa fajtabemutató kertrészt. Helyreállították a vadgesztenye allét és az egykori filagóriát, valamint az eredeti látványkapcsolatokat és a nagyrétet. A kastélypark bemutatására kerttörténeti tan­ösvény létesült. A kastélykert értékes, védett faállománnyal és madárfaunával is rendelkezik. Elvégezték az idős, beteg fák fadoktori kezelését és pótlását, valamint kihelyeztek számos madár- és denevér-odút.

A karapancsai kastélypark átadásáról további képeket a Híralbumok képgalériában tekinthet meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: MTI, kormany.hu, Gemenc Zrt. Sajtóközlemény

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László