"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Karintiai erdészek látogatása a Kisalföldön

Karintiai erdészek látogatása a Kisalföldön

2014. szeptember 15-én karintiai erdészek csoportja tett látogatást a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-nél. A tartományi kormányhivatal (Amt der Kärntner Landesregierung*) erdőgazdálkodási alosztályának dolgozói, akik Karintiában elsősorban erdőfelügyeleti és tervezési hatósági feladatokat látnak el, három napos tanulmányúton jártak hazánkban. Ennek egy állomása volt a KAEG Zrt. működési területén eltöltött nap.

Elsőként - kulturális programként - a Pannonhalmi Főapátságot tekintették meg, majd a pannonhalmi parkerdőben a közelmúltban létrehozott, tíz állomáshelyes háromnyelvű tanösvényen mentek végig, mely a magyar és a környékbeli erdők történetét mutatja be az őskortól napjainkig. A séta "csúcspontját" a 2012-ben újjáépített Boldog Mór kilátó megmászása jelentette, ahonnan át lehetett tekinteni a felhőkből lassan kibontakozó tájat.

A tanulmányút a szigetközi ártéren folytatódott, ahol egy ebédet követően a vendégek a Duna vízrendszerének változásairól valamint a természetvédelmi okokból fokozatosan végrehajtott fafajcseréről kaptak tájékoztatást. Az osztrák szakemberek nagy érdeklődéssel hallgatták a nemesnyár gazdálkodásról tölgyes és hazai nyáras gazdálkodásra való áttérés erdészeti vonatkozásait.

Az egyre elmélyülő szakmai diskurzusnak az időkeret kimerülése vetett véget, de a vendéglátók és vendégek megállapodtak abban, hogy a kirándulást a jövőben újabb találkozások követhetik. A tanulmányút a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság területén és Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen folytatódott.

Forrás: KAEG Zrt.

Szerző: Iványi Ákos

Fotók: KAEG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László