"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Károkat okozott a múlt heti szélvihar a Kőszegi hegység erdeiben

Károkat okozott a múlt heti szélvihar a Kőszegi hegység erdeiben

A sok eső miatt felázott talajon több ezer köbméternyi bükkfa dőlt ki gyökerestől. A tájvédelmi körzetben az erdészek napok óta dolgoznak azon, hogy az utakat járhatóvá tegyék. A turistákat arra kérik, a balesetveszély miatt egyelőre kerüljék el a területet.

Ereje teljében lévő, egészséges bükkfák tömegét döntötte ki a szerdától vasárnapig dühöngő orkán erejű szél. A Kendig csúcson 108 km/h-ás szélerősséget mértek. De nem csak a szél volt extrém, hanem a csapadék mennyisége is. Három nap alatt 92 mm esett. A felázott talajon a széllökésektől dominószerűen borultak ki gyökerestől a hatalmas bükkfák.

A vihar villanyoszlopokat is kidöntött, a fák pedig elszabták a vezetékeket. Egyelőre nem tudni, hogy hány fa dőlt ki a Kőszegi hegységben. A járhatatlan utak miatt az erdészek gyalog végzik a kárfelmérést. A védett területen az erdészet ilyen katasztrófahelyzetben is csak külön engedéllyel dolgozhat.

Németh János fahasználati műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Az utak felszabadításán és járhatóvá tételén dolgozunk. Az erdőterületeken csak a hatósági engedélyek megérkezése után végezhetünk bárminemű munkát. Az előzetes becslések szerint több ezer m3 fa dőlt ki. A bükk sajátossága, hogy a nedvkeringés beindulása után kivágott fát hamar megtámadja egy korhasztó gomba. Emiatt még nagyobb lehet a kár, ha nem sietnek a kitermeléssel. Nem csak az utak, hanem a túraútvonalak is járhatatlanok.

A Kőszegi hegység, és a Hétforrás kedvelt kirándulóhely. Az erdészet a balesetveszélyre figyelmeztet és a turisták megértését kéri. A vihar – kisebb mértékben - a szombathelyi Parkerdőben is pusztított. A kárelhárításon itt is dolgozik a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Forrás: Szombathelyi TV

Fotók: videó:Szombathelyi TV

Hírszerkesztő: Nagy László