"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújul a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 22 hektáros angol parkja

Megújul a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 22 hektáros angol parkja

Európai Uniós támogatásból csaknem 240 millió forintból újjáéled a fehérvárcsurgói Károlyi kastélypark. A fejlesztések során a mintegy 22 hektár nagyságú angolpark visszanyeri egykori szépségét. Nemcsak megújul a kiöregedett növényzet, hanem olyan rég eltűnt kertelemeket is újjáépítenek, mint a gloriette, vagy a szigetátjáró. A rekonstrukciót a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-vel közösen végzi. A magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kedvezményezettként valósítja meg a projektet és a támogatási összeg kiegészítésével hozzájárul annak sikeres befejezéséhez.

A kastélypark megújulásának első ütemében felújítják a kastély környezetét, a tómedret, valamint elkészülnek a kerti építmények. A növényzet helyreállítása nélkülözhetetlen feladat, mert a kezelhetetlenül elburjánzott növények sok helyen akadályozzák a park bejárását. A mintegy 10 000 új növény telepítésénél és az új építmények tervezésénél kiemelt figyelmet fordítanak a kert XIX. századi állapotának visszaállítására, a korabeli hangulat megidézésére. A korhű kivitelezés érdekében a rekonstrukció a korábban fennmaradt tervek, képek felhasználásával történik. A helyreállítás része a kiszáradt 1,5 hektáros tó, valamint az egykor a tóban található sziget, a hozzá kapcsolódó kőhíd és a gloriette.
 
A munkálatokat végző KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Magyarország egyik legjelentősebb építőipari vállalata. Korábbi munkáik közé tartoznak olyan nagy jelentőségű projektek, mint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Sky Court épületének kivitelezése, valamint a budapesti Kossuth tér felújítása. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. tulajdonosa a magyar állam, a társaság már több mint hat évtizede gondozza a Duna-Tisza köze erdeit, valamint olyan tevékenységekkel, mint a mag- és csemetetermesztés, az erdőművelés, valamint erdőgazdálkodással is foglalkozik.

A turizmusban a természeti és kulturális értékek összekapcsolása hagyományos fogalom. Az értékszemlélet elterjedéséhez jelentősen hozzájárulnak történeti kastélyparkjaink. Ezért minden fejlesztés, mely a természeti környezet kulturális vonatkozásait is figyelembe veszi, sikerre számíthat. Ilyen projekt a fehérvárcsurgói Károlyi kastélykert felújítása is, ahol a táji és épített örökségi helyszín szorosan összekapcsolódik a kultúra egyéb ágainak bemutatásával, népszerűsítésével – emelte ki a projekttel kapcsolatban Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója.

Forrás: szekesfehervar.hu

Fotók: szekesfehervar.hu

Hírszerkesztő: Nagy László