"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A kaszói erdők és vizes élőhelyek megőrzése, fejlesztése

A kaszói erdők és vizes élőhelyek megőrzése, fejlesztése

A KASZÓ-LIFE projekt 2013. szeptember 1-én indult a KASZÓ Zrt. és az NAIK Erdészeti Tudományos Intézet irányításával. Célja a kaszói erdők és vizes élőhelyek megőrzése, fejlesztése.

Az Európai Unió által 75%-ban támogatott projekt intézkedései között a Kűvölgyi-halastavak bővítése, a Bükki víztározó kialakítása, a Baláta-tó megőrzése, az időszakos vízfolyások vizének visszatartása, valamint invazív növények visszaszorítása szerepel fő tevékenységként.

A természetmegőrzési munkák többsége megvalósult, így a Kűvölgyi 2. tóból kikotorták az iszapot, a meglévő gátakat felújították, megerősítették, valamit két új tóval bővítették a tórendszert. A Bükki víztározó töltése és központi műtárgya is megépült, valamint a Baláta-tó vízelvezető csatornája tiltós áteresszel szabályozható lett. Az invazív növényfajok irtása tavasztól őszig zajlik, ezzel elősegítve az őshonos fafajok növekedését az erdősítésekben.

Az eredmények kimutatásához folyamatos felvételezést végeznek a kijelölt mintaterületeken, ahol a talajvízszint állását mérik, valamint a lágyszárú növények fajösszetételét, továbbá az egyes jelölt fák egészségi állapotát vizsgálják.

A fenti feladatok mellett a projekt céljainak és munkáinak bemutatására nagy hangsúlyt fektetnek a projekt kedvezményezettjei. Négy vezetett túra során szemléltették a kivitelezés eredményét a környékbeli iskolásokkal, valamint az ország több pontjáról érkezett szakemberekkel a projekt keretében létesített Erdőkerülő tanösvény bejárásával egybekötve.

Különböző rendezvényeken vettek részt, ahol ismertették a projektet, valamint annak hírét külföldre is elvitték.

A munkának ezzel nincs vége, a következő közel egy év alatt még sok feladat vár a két szervezetre, ami közül talán legnagyobb egy nemzetközi konferencia lebonyolítása lesz.

A projektről bővebb információt a www.kaszo-life.hu weboldalon talál.

Forrás: Kaszó Zrt.

Fotók: Kaszó Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László