"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Sikeres természetvédelmi projektek katonai területeken

Sikeres természetvédelmi projektek katonai területeken

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának vezetésével megvalósuló Keleti-Bakony és Kisalföldi Homokpuszta projektekben a honvédségi használatban álló területek természetvédelmi rekonstrukciója történik a közvetlen brüsszeli finanszírozású LIFE+ közösségi programból.

A LIFE+ „Természet” alprogramjában nyertes Keleti-Bakony (LIFE07 NAT/H/000321) és Kisalföldi Homokpuszta (LIFE08 NAT/H/000289) projektek fő célkitűzése, hogy a ma is aktív katonai használatú területek természeti értékeit megőrizzék, a leromlott élőhelyeket helyreállítsák, a területen élő védett és közösségi jelentőségű fajok populációját megerősítsék úgy, hogy ezen természetvédelmi célokat összehangolják az ott folyó katonai tevékenységgel.

A projektekben működő konzorciumok munkálatait Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala koordinálja. A kijelölt területeken a természetvédelmi szakmai feladatokat a területen illetékes nemzeti park igazgatóságok, illetve erdőgazdaságok látják el. A projektek kommunikációs feladatainak elvégzéséért az Aquaprofit Zrt. felelős.

A 2014 júliusában záruló Keleti-Bakony projektben végrehajtásra kerültek a természetvédelmi helyreállítás és megőrzés feladatainak ellátására. A projekt 5 éve alatt 2,2 millió euróból valósultak meg a kijelölt természetvédelmi és környezetvédelmi munkálatok. Az átalakult természetes élőhelyek rehabilitációja során több mint 620 hektáros területen kiirtásra kerültek a területet elborító invazív növényfajok, közel 720 hektáron megtörtént a tájsebek és az elhagyott katonai létesítmények rekultivációja is. A tűzesetek megfékezése érdekében kiépült egy gyors és hatékony tűzoltási rendszer, melynek alkotóelemeit képezik a projekt keretében beszerzett tűzvédelmi berendezés, összesen közel 6 km-en létrehozott tűzvédelmi pászta, valamint a projektben kialakított vízgyűjtő medence. Az őshonos faállomány visszaállítása érdekében a területen található feketefenyő erdők átalakítása során molyhos tölgy és csertölgy magoncok telepítése zajlott.

A Kisalföldi Homokpuszta projektben a kisalföldi meszes homokpuszta egyes Győr környéki katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítása és megőrzése a fő célkitűzés. A természetvédelmi munkálatok 2015 decemberéig zajlanak, 1,73 millió eurós költségvetéssel. Ezen a területen is az invazív fajok visszaszorítása, az elhagyott katonai épületek és mesterséges felszíni alakzatok helyén természetes élőhelyek kialakítása, illetve az illegális hulladéklerakó helyek felszámolása a feladat.

A helyreállítási munkák 2013-ban kezdődtek meg, de az első eredmények nagyon kecsegtetőek, ugyanakkor tudni kell, hogy a homoki gyepek és az erdőspuszta helyreállítása rendkívül nehéz, évtizedekig tartó folyamat, amelynek megalapozása történik meg a projektben, biztosítva a későbbi természetes folyamatok feltételeit. A szakemberek tevékenységeként mintegy 295 hektáron javulhat a meglévő facsoportokkal tagolt gyepek természetessége és több, mint 25 hektáron kerül gyep kialakításra a korábbi tájsebek területén. A helyreállítási tevékenységek eredményességét vizsgáló monitoring során rengeteg új faj került elő, köztük számos ritka faj is. A legújabb felfedezés a világon korábban egyetlen példányban ismert, Kréta szigetéről leírt Zodarion zorba pókfaj megtalálása, melynek erős állománya él a területen.

Mindkét projekt esetében a lakossági tájékoztatás mellett kiemelt szerepet kapott az a katonai szervezetek személyi állományának természetvédelmi oktatása is. Ezen alkalmak során a projektben dolgozó környezetvédelmi, természetvédelmi, valamint erdőgazdálkodással foglalkozó szakemberek mutatták be a természetvédelmi szabályozásokat és irányelveket, illetve ezek gyakorlati alkalmazását a területekre vetítve.

A szakmai közönség a projektek eredményeivel, a megvalósítás során szerzett tapasztalatokkal a 2014. május 14-16-án tartott, „Természetvédelem katonai területeken” címmel megrendezett nemzetközi konferencián ismerkedhetett meg. A rendezvény első napján szakmai előadások keretében szerezhettek újabb ismereteket a résztvevők a LIFE+ programról, majd a Keleti-Bakony és Kisalföldi Homokpuszta projektek részletes eredmény-bemutató előadásai után más, hasonló témájú LIFE+ projektek szakértői is prezentálták tapasztalataikat, eredményeiket. A konferencia napot követően terepbejárásra került sor mindkét kiemelt projekt területén.

A konferencia részletes beszámolója és a projektek eddigi eredményei elérhetőek a projektek honlapján, a www.keletibakony.hu és a www.kisalfoldilife.hu weboldalakon, illetve a konferencia kapcsán „Nature protection in military areas” címen létrehozott LinkedIN szakmai közösségi oldalon.

Az állami erdőgazdaságok közül a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Budapest Erdőgazdaság Zrt. konzorciumi partnerként vesz részt a projektekben.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal - Sajtóközlemény

Fotók: Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal

Hírszerkesztő: Nagy László