"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Natura 2000-es magánerdők a Hajdúságban és a Nyírségben

Natura 2000-es magánerdők a Hajdúságban és a Nyírségben

A Nyírerdő Zrt. Erdőspusztai Bemutató háza adott otthont március elején a LIFEinFORESTS, azaz Élet az Erdőben kommunikációs program tájékoztatójának.

A program tagjai: Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ), az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), a Pilisi Parkerdő Zrt., a Bükki, a Duna-Ipoly és Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és a WWF Magyarország (mint programvezető).

A MEGOSZ a Natura 2000-es területeken érintett magán erdőgazdálkodók, illetve tulajdonosok minél szélesebb körű tájékoztatását szeretné elérni, a program eredményeinek ismertetésén túl azért, hogy a pályázható, elnyerhető EU források a lehető legnagyobb mértékben kerüljenek az erdőt fenntartó tulajdonoshoz vagy gazdálkodóhoz.

A MEGOSZ 15 helyszínen előadásokat szervez, hogy minél nagyobb számban meg tudja szólítani a támogatásra jogosultakat, illetve átadja az összes információt az erdőkezeléshez,  a pályázat sikeres beadásához, felvállalva ezzel a ma még rendezetlen, gazdálkodó nélküli területek bevonását is.

Sokan nem ismerik azt a lehetőséget, hogy egyszerűen igénybe vehető, területalapú uniós támogatás jár a NATURA 2000-es magánerdők gazdálkodóinak, aminek mértéke fafajtól és az állomány korától függően 12 -70 ezer Ft/ha/év mértékű.

Huszti Anett (Nyírerdő Zrt.) a Debreceni Erdészet nevében köszöntötte a közel ötven főnyi magán erdőtulajdonost, erdőgazdálkodót.  Duska József (MEGOSZ) röviden ismertette a LIFE céljait és lehetőségeit. Szatmári Adrienn (Kiskunsági Nemzeti Park) bemutatta a programban részt vevő Nemzeti Parkok eredményeit.

A NATURA 2000 erdők kezelési és ellenőrzési tapasztalatairól, a következő hét éves ciklusban elérhető támogatásokról és hozzájuk kapcsolódó elvárásokról, a pályázati kiírások várható időpontjáról ismét Duska József beszélt.

A kérdések a már megszokott témák körül sűrűsödtek: jelölő fajok eltűnésének következményei, kijelölt élőhely jóval kisebb a földrészletnél, térképek pontatlansága, fenntartási tervek hiánya, akác eltérő megítélése, védett területeken a támogatás-kompenzálás hiánya, stb..

A jó tempójú, célirányosan szervezett és levezetett tájékoztatóról a hajdúsági és nyírségi magánerdősök kellő muníciót szedhettek össze sikeres pályázáshoz, Natura 2000-es erdőkezeléshez.

Forrás: OEE

Szerző: Gencsi Zoltán

Fotók: Gencsi Zoltán

Hírszerkesztő: Nagy László