"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A képzett szakemberek sokasága az agrárium sikerességének záloga

A képzett szakemberek sokasága az agrárium sikerességének záloga

Az agrárium sikerességének egyik legfontosabb záloga a jól képzett, korszerű gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek sokasága - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kaposváron.

Az agrártárca vezetője az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján mondott beszédében rámutatott: a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában 47 intézmény 62 helyszínen, a tavalyinál valamivel több, 21 ezer diákkal kezdi meg az idei tanévet.

A minisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a szakképzésben, ezért kötelessége, hogy intézményei korszerű tudást adjanak, elhelyezkedési lehetőséget biztosítsanak az ágazatban, kielégítsék a munkaerőpiac igényeit - fogalmazott.

Fazekas Sándor, a Kaposvári Egyetem egyik nagyelőadójában tartott eseményen iskolaigazgatók, pedagógusok, diákok előtt szólt arról, hogy a felsőoktatási intézmény szomszédságában működő Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola teljesítménye és kihasználtsága kiváló, tanulói létszáma a 2009/2010-es tanév óta átlagosan évente harminccal nő.

Az iskola magas színvonalú működése nagymértékben hozzájárul a magyar mezőgazdaság további erősödéséhez, hazai és nemzetközi versenyképességének növeléséhez, a szakemberek utánpótlásának biztosításához - közölte. Hozzátette: az intézmény értékes része a képzés fejlesztésével az agrárium, a vidéki megélhetés segítésére   létrehozott FM-iskolahálózatnak.

A miniszter kitért arra, hogy komoly kihívás a mezőgazdasági szakmák presztízsének visszaállítása. Ennek érdekében a tanárok odaadással, kitartással dolgoznak, de "a diákok is elszánt munkát vállalnak", a szaktárca pedig azon is dolgozik, hogy kellő forrást biztosítson az iskolák fejlesztéseihez.

Forrás: FM Sajtóiroda, MTI

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László