"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kerékpárutat adott át a NEFAG Zrt. Szolnokon

Kerékpárutat adott át a NEFAG Zrt. Szolnokon

2014. 10. 15.-én került sor a NEFAG Zrt. által a szolnoki Széchenyi Parkerdőben épített kerékpárút ünnepélyes átadására.

Az erdőgazdaság Szolnok város legnagyobb lakótelepét övező parkerdejében - az elmúlt években saját forrásból, következetesen végzett közjóléti fejlesztései folytatásaként - újabb, a biztonságos közlekedést elősegítő aszfalttal borított utat bocsájtott a bringások rendelkezésére.

A tavalyi évben elkészült, a Kisgyepi csatornán átívelő ikerátereszes híd folytatásában megépült kerékpáros útvonalon, két helyszínen speciális pálya épült. Az egyik egy BMX dirt pálya, illetve gyermekek számára egy kisebb méretű dirt pálya, a másik egy gyorsasági terepkerékpár pálya.   

Az idén a fejlesztés további szakaszaként az előkészületi munkákat követően  sor kerülhetett a Kisgyepi csatorna hídját a Kaán Károly úti személygépkocsi parkolóval összekötő kerékpárút kivitelezésére. A terepi kerékpározást kedvelők objektumaihoz történő eljutást folyamatosan biztosító pályaszerkezet minden időben használható aszfaltozott kivitelben készült el. A megépítésre került útvonal hossza 760 m, kialakítása a környezet legkisebb igénybevételével történt.

A pályatest útvonala végigvezet a már korábban átadott parkerdő részein, lehetőséget biztosítva a gyalogos sétautak, lovas utak, bemutatóhelyek (tanösvények) megközelítésére is.

A megépített pálya szorosan kapcsolódik a  "A Zagyva-folyó kerékpáros turisztikai fejlesztése a Boldog - Salgótarján települések közötti szakaszon"című projekt keretén belül a Zagyva folyó mentén tervezett kerékpárforgalmi létesítményekhez. Szerves részét képezi annak a kerékpárút hálózatnak is, amelynek kialakítása Szolnok város által az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” című pályázati kiíráson nyert „Két kerékre Szolnok!”   projekt kereteiben történik.

A kivitelező pályáztatás során történt kiválasztását követően a beruházás intenzív munkával, igen rövid idő alatt készült.

Az újonnan átadott kerékpárút színhelye lehet egyesületek, civil közösségek vagy éppen iskolai csoportok Zagyva-parti kerékpártúráinak, reményeink szerint hozzájárul az egyre növekvő kerékpározás iránti igény kielégítéséhez, bővítve a változatos terepviszonyok között erdei környezetben kerékpározni kívánók lehetőségeit.

Forrás: NEFAG Zrt. sajtóközlemény

Fotók: NEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László