"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kerékpáros centrumot avatott az Egererdő Zrt. a Mátrában - képgaléria!

Kerékpáros centrumot avatott az Egererdő Zrt. a Mátrában - képgaléria!

Az Országos Kékkörhöz kapcsolódó kerékpáros pihenőhellyé és turistacentrummá alakította a Mátrában fekvő Rudolf-tanyát az Egererdő Zrt., a 70 millió forintos beruházást a földművelésügyi miniszter avatta fel pénteken.

Fazekas Sándor köszöntőjében kiemelte: a fejlesztéssel a Mátra megismerését segítő kiindulóponttal lettek gazdagabbak a turisták. A 700 méter tengerszint felett fekvő Rudolftanya a kerékpáros turizmus fellegvára lehet - tette hozzá. Felidézte: a kormány programjában szerepel az ország, az erdők bejárhatóvá tétele. "Bízom benne, hogy ez a fejlesztés mind több természetjárót vonz majd. Fontos az is, hogy ezek a létesítmények hosszútávon szolgálják a turizmust" - mondta.

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója a társaság közjóléti feladatait hangsúlyozva arról beszélt, hogy a korábban munkásszállásként szolgáló Rudolftanya immár igazi pihenő-, illetve szálláshellyé, "bringás központtá" vált. Kitért rá: a 70 millió forintos beruházás révén összesen 72 embernek tudnak szállást biztosítani. A költségek zömét, mintegy 50 millió forintot pályázaton nyerte el a zrt., a többit saját erőként tették hozzá.

Az MTI kérdésére Jung László elmondta: az Egererdő 2010 óta tervszerűen újítja fel a turistaházait, erre eddig 2,1 milliárd forintot fordítottak. Ennek az összegnek mintegy 70 százaléka pályázati forrás volt. A Rudolftanya a negyedik felújított turistaházuk ebben a programban.

Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója a fejlesztéssel összefüggésben elsősorban az összefogás jelentőségét emelte ki. Szavai szerint a magyarországi természetjárás reformját segíti az észak-magyarországi régióban a fejlesztésekre fordított 1,1 milliárd forintnyi pályázati forrás.

Az átadás előtt negyedik alkalommal rendeztek erdészeti nyílt napot Mátrafüreden az Erdők Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódóan. Az eseményen mondott köszöntőjében Fazekas Sándor fontosnak nevezte, hogy minél több emberhez eljuttassák a hazai erdő- és vadgazdálkodás eredményeit, és minél többek érdeklődését felkeltsék közös nemzeti kincsünk, az erdők iránt. A hasonló események nem csak összegyűjtik és megőrzik az értékeket, hanem azok továbbadásáról is gondoskodnak – tette hozzá a miniszter.

A Mátrafüredi Erdészeti Nyílt Napon különböző téma köré felépített állomások mutatják be az erdőt, az erdőgazdálkodást és az erdész munkáját  a nagyközönségnek.

Az erdészeti nyílt napról és a kerékpáros centrum avatásáról további képek a Híralbumok képgalériában tekinthetőek meg.

Forrás: MTI, FM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László