"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kerékpárút épül a szolnoki Széchenyi parkerdőben

Kerékpárút épül a szolnoki Széchenyi parkerdőben

A Széchenyi Parkerdő elmúlt években történő kialakítása folytatásaként 2013-ban a közjóléti beruházások keretében átjáró épült a területet eddig a lakóteleptől elzáró belvízelvezető Kisgyepi csatornán. Az ikerátereszes fahíd 6.6 m szélességben és mintegy 14 m hosszúságon teszi lehetővé a biztonságos átkelést.

A tervezés folytatódott és a több változatban készült tervek elkészítését követően a híd folytatásában megépült kerékpáros útvonalon, két helyszínen speciális pálya épült. Az egyik egy BMX dirt pálya, illetve gyermekek számára egy kisebb méretű dirt pálya, a másik egy gyorsasági terepkerékpár pálya.    

Az idén a fejlesztés további szakaszaként a sikeres hatósági engedélyezés után sor kerülhet a Kisgyepi csatorna hídját a Kaán Károly úti személygépkocsi parkolóval összekötő kerékpárút kivitelezésére. A terepi kerékpározást kedvelők objektumaihoz történő eljutást folyamatosan biztosító pályaszerkezet minden időben használható aszfaltozott kivitelben készül el. A megépítésre kerülő útvonal hossza 760 m, kialakítása a környezet legkisebb igénybevételével történik.

A tervezett kerékpárút végigvezet a már korábban átadott parkerdő részein, lehetőséget biztosítva a gyalogos sétautak, lovas utak, bemutatóhelyek (tanösvények) megközelítésére is.

A pályáztatást követően kerül sor a kivitelező kiválasztására. A beruházás végrehajtásának tervezett időpontja szeptember hónap. A munkavégzést a helyszínen figyelmeztető táblák  jelzik. A NEFAG Zrt. kéri a parkerdő látogatók türelmét az előforduló esetleges kellemetlenségekért.

Reményeink szerint az új létesítmény hozzájárul az egyre növekvő kerékpározás iránti igény kielégítéséhez, bővítve a változatos terepviszonyok között erdei környezetben kerékpározni kívánók lehetőségeit.

Forrás: NEFAG Zrt.

Fotók: NEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László