"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

27 keresztény erdei emlékhely újult meg a Mecsekben - videóval!

27 keresztény erdei emlékhely újult meg a Mecsekben - videóval!

A hétvégén megáldották a Sasréti Mária-szobrot, amellyel egyidejűleg 27 felújított keresztény vonatkozású erdei emlékhely ünnepélyes átadásra is sor került. A projektet a Mecsekerdő Zrt. a Földművelésügyi Minisztérium által biztosított forrásból, a Mecsek Egyesülettel és Pécsi Egyházmegyével együttműködve valósította meg.

A fejlesztés keretében az erdőgazdaság által kezelt területeken 27 db vallási vonatkozású erdei emlékhely és annak környezete újult meg. A Társaság fa és kő keresztek, források és emlékművek helyreállításával, egykori települések templomai helyén haranglábak felújításával tiszteleg az elmúlt századokból fennmaradt jeles elődök és történetek előtt. Valamennyi helyszínen információs emléktábla is elhelyezésre került.

A záróünnepség helyszíne a fejlesztéssel érintett emlékhelyek egyike volt – a hajdanán Almamellék, Sasrét-pusztán álló, de az 1950-es években megsemmisült Mária-szobor szervesen kapcsolódik a hely történetéhez, Bázler Ernő egykori főerdész örökségéhez, és ilyen módon a zselici erdőgazdálkodáshoz.

A záróeseményen Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a közjóléti fejlesztések szerves részét képezik a Mecsekerdő Zrt. munkájának, hiszen ezek révén biztosítható az erdő három fő funkciójának harmóniája. Ahogyan az erdők egyidejűleg töltenek be gazdasági, védelmi valamint szociális, jóléti szerepet, az emberi élet is három alappilléren – a test, a szellem és a lélek összhangján nyugszik. Ennek kapcsán kifejtette, hogy mivel a Társaság közjóléti tevékenységének középpontjában az ember áll, ezért a megvalósuló fejlesztések is emberre szabottak: míg a turistautak, kerékpárutak a test karbantartását, az erdei iskolák szellemisége a környezettudatos gondolkodás kialakulását és fejlődését, az erdő mélyén rejlő emlékhelyek a lélek megnyugvását is szolgálhatják.

A záróünnepségen elhangzott beszédeket követően az új sasréti Mária-szobrot a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Dalvári Vince Gábor az Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettese, valamint Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója leplezte le.

A szobrot Dr. Udvardy György megyéspüspök áldotta meg, miután köszönetét fejezte ki a fejlesztésben közreműködőknek, és emlékeztetett rá hogy a természetet járva a Teremtőhöz is közelebb kerülhetünk. A Pécsi Egyházmegye főpásztora nem csupán a Mária-szoborra kért áldást, hanem mindazokra, akik létrehozták és megőrizték az erdei emlékhelyeket, akik révén felújításra kerülhettek, és azokra is, akik a jövőben ezeket az emlékhelyeket felkeresik és megállnak egy pillanatra. 

A Vanyúr István szigetvári szobrászművész keze munkáját dicsérő, Szűz Mária lourdes-i jelenését ábrázoló új alkotás carrarai márványból készült, és a ma vendégházként működő vadászkastély főbejáratától nem messze, egy cserjék által körbezárt meghitt és nyugodt hangulatú helyszínen került elhelyezésre. A Massabielle-barlangot terméskőből falazott kő fülke szimbolizálja.

A Mecsekerdő Zrt. – a Mecsek Egyesülettel karöltve – folyamatosan törekszik a kezelésében álló területeken található különböző közjóléti létesítmények megóvására, karbantartására. Baranya megyét az aprófalvas településhálózat, a sokrétű történeti és sokszínű nemzetiségi gyökerek jellemzik, így a térségben számos vallási vonatkozású emlékhely is fellelhető.

A projekt célkitűzése – az erdőgazdaság törekvéseivel összhangban –, hogy a Mecsekerdő Zrt. működési területén illetve annak határain fellelhető keresztény vonatkozású erdei emlékhelyek méltó állapotba kerüljenek.

A munkálatok a fellelhető dokumentumok (fényképek, leírások) és helytörténeti, régészeti kutatómunka alapján a korabeli formához illeszkedve, ám modern technológiák és anyagok felhasználásával, hosszútávon időtálló megoldásokkal zajlottak.

A projekt keretében az objektumok környezetének rendezése is megtörtént, ezáltal a kirándulók, turisták számára is könnyebben megközelíthetővé válnak. A helyszíneken kihelyezett információs táblák az adott emlékhely létesítését illetve eredetét ismertetik, bemutatva a fellelhető vagy feltételezett korábbi állapotokat, történeteket. A kutatómunkához a Társaság munkatársai, az Egyesülethez kötődő lelkes segítők, érintett leszármazottak is csatlakoztak, a helyi lakosság megszólítása mellett.

A Sasrét-pusztán hajdanán álló Mária-szobrot a sasréti erdőbirtok vezetésével és a vadászkastély megépítésével is megbízott kiváló mérnök szakember, Bázler Ernő (Ernst Basler) főerdész családja állíttatta a kastély szomszédságában. Elbeszélések alapján ismert, hogy a szobrot három platánfa ölelte körül – melyek most is láthatóak a ház erkélyéről. A szobor valamikor az 1950-es években semmisült meg.

Az egyes emlékhelyekről rendelkezésre álló (a projekt megvalósításának időszakában összegyűjtött) információk és fényképek online térképes formában is hozzáférhetővé váltak: http://www.mecsekerdo.hu/erdei-emlekhelyek

A fejlesztéssel érintett emlékhelyek

Csebény temető

Csebény kőkereszt

Döröm-Cser pusztatemplom

Erdei kereszt

Erszék falu templom romja

Káni-kereszt vagy Vörös-kereszt

Felsőkövesdi harangláb

Görgeteg-hegyi kőkereszt

Maksz-kereszt

Harsányi-kereszt

Hesz-kereszt

Isten-kút

Képoszlop a Szabari erdőben

Rábay-kereszt

Lapisi-kereszt

Mária-kút

Mátyás király-kútja

Mátyás-kút

Kisújbánya temetői kőkereszt

Petőczpusztai harangtorony

Sasréti Mária-szobor

Szauervein-kereszt

Székelyszabari emlékmű

Antal-kép

Szent Imre-forrás és kőkereszt

Szent István-forrás

Szent-kút

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Fotók: Mecsekerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László