"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A "Börzsönyi Betyárok" csapat nyerte a keszegi regionális favágóversenyt

A "Börzsönyi Betyárok" csapat nyerte a keszegi regionális favágóversenyt

Immár ötödik alkalommal várta Keszeg a fakitermelőket az Ipoly Erdő Zrt-vel közös rendezésű térségi favágó megmérettetésen, mely egyben regionális válogatója is volt az országos STIHL fakitermelő versenynek.

A versenyzők és a bírók is felkészülten érkeztek, mégsem a verseny feladatok jelentették a legnagyobb kihívást ezen a napon. Az egyik legmelegebb kánikulai nap ugyanis alaposan megizzasztotta a mezőnyt. Ilyenkor jól tudjuk, hogy a meleg kihat a koncentrációnkra, tehát nem véletlenül a baleset,- és munkavédelmi oktatás előzte meg a hivatalos programot.

A körülmények ellenére elmondható, hogy az idei évben is nagy sikerrel zárult a Keszegen megrendezett favágóverseny. A felnőtteken kívül a gyerekek és a hölgyek is kipróbálhatták erejüket, ügyességüket a számos erőpróba közepette. A bajnokság megnyitása  - a főtámogató képviselője Gémesi József (Stihl Kft.), Majoros László polgármester és Dobó István erdészetvezető (Ipoly Erdő Zrt.) - után már el is kezdődtek a színes programok.

A 18 négy fős csapat három összetett versenyszámban mérte össze tudását, amelyek imitálták az erdei körülmények között végzett fakitermelési munkákat. A láncszereléstől a  daraboláson át a gallyazásig motorfűrésszel, baltával és kézi fűrésszel is összemérték tudásukat, ami láthatóan kimerítő feladat volt a rekkenő hőségben.

A kiváló versenyt végig buzdította a nagyszerű közönség, aminek a végén a BÖRZSÖNYI BETYÁROK csapata (Szilágyi Ádám, Szilágyi Bence, Kovács Csaba, Varga Milán)  örülhetett a győzemenek. A pontelőnyük minimális volt a második helyezett Ipoly Erdő Királyréti és Meko Kft. közös csapata (Budai Zsolt, Rusznák Sándor, Kovács Gábor, Stefkó Ádám) előtt. A harmadik helyezést pedig a Miskolci Tűzoltók (Pankotai Zoltán, Rózsa Béla, Csáti Szabolcs, Gerőcs János) lettek. Az országos versenyre már korábban kvalifikált PIDOMA KFT-n - egyébként nagyszerű pontszámot elérve most is a legkiválóbb volt - túl bejutott Kaposvárra a Pilisi PE Zrt- FRAINETTO Kft., Ipolyerdő Zrt-Váci Erdészetének és az AGROGOLD  csapata is. Az első három helyezett csapat kiváló Stihl ajándék csomagokkal távozhatott az első helyezett csapat pedig a Stihl MS 170-es nagytudású motorfűrészt kapta meg jutalmul!

A jó hangulatú verseny közben a Timbersport és a magyar fakitermelő válogatott kiválóságai (Juhász István, Bakó Norbert, László és András) ámították el bemutatójukkal a nagyérdeműt. Juhász István a 2012-es világbajnokságon egyéni versenyben a 11. helyen végzett, majd 2013-ban megjavítva ezt a 7.helyen zárt, ami önmagában is szinte hihetetlen teljesítmény. Tudnunk kell, hogy a világ legjobbjai húsz éve űzik ezt a sportot, míg István csupán négy éve kezdte el a speciális felkészülést. A favágó versenyen a klasszikus gallyazást hihetetlen 11 másodperces idővel abszolválta! Nemrég a Thimbersports Trophy világversenyen a Budai várban is buzdíthatta a közönség őt, amibe a következő videó segítségével betekinthetünk.

A folyamatos gyerek programok, a látványos bemutatók és a versenyek felejthetetlen élményt és jó betekintést adtak a fakitermelők, erdőgazdálkodók nehéz munkájába. A nézők a versenyen kívül gyönyörködhettek a lovas és gépi közelítés magas szintű művelésében is. Nemsokára éppen Vámosmikolán fognak lovas rönkúzó versenyt rendezni.

A verseny legnagyobb eredménye mégiscsak az volt, hogy az egész nap során egyetlen sérülés sem történt! Köszönet az egész napon a rendezőknek, versenyzőknek, versenybíróknak a biztonságos versenyért!

További képeket a Híralbumok képgalériánkban nézhet meg a keszegi versenyről.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Szerző: Lengyel László Zoltán

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László