"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Helikopterekkel is folytatják a Kiskunhalas melletti erdőtűz oltását

Helikopterekkel is folytatják a Kiskunhalas melletti erdőtűz oltását

Hétfő délelőtt még oltják a tüzet Kiskunhalas mellett, ahol foltokban mintegy 350 hektáron kapott lángra lomberdő, száraz fű és avar vasárnap délután. A Kiskunsági Nemzeti Parkban közmunkások is segítenek a tűzoltóknak.

Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: két honvédségi helikopter és mintegy ötven hivatásos tűzoltó mellett civil segítők is részt vesznek a tűz oltásában. Tájékoztatása szerint a koronaégést sikerült megszüntetni, de még parázslások és fellángolások vannak a jelentős szél következtében.

Vasárnap Kiskunhalas külterületén túlnyomórészben fenyő, kis mértékben lomberdő, száraz fű és avar kapott lángra, a 10-50 hektár méretű, foltokban keletkezett izzások és égések összesen csaknem 350 hektárnyi területet ölelnek fel.

Az oltáshoz több megyéből érkeztek tűzoltók, azt a honvédség helikopterei is segítik, ezek hatalmas víztartályokból oltják a fellángolásokat. A tűzoltók a lángok közelében álló lakóépületeket megvédték, senki nem sérült meg.

Közben továbbra is több település tűzoltói végzik a Kiskunsági Nemzeti Park területén keletkezett erdőtűz oltását. A munkálatokba bevont terület nagysága megközelítőleg 140 hektár.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint még ma is több település tűzoltói dolgoznak a Kiskunsági Nemzeti Park területén kigyulladt borókás-fenyves terület oltásán. A kecskeméti, a dunaújvárosi, a paksi, a kalocsai és a solti hivatásos, valamint az orgoványi önkéntes tűzoltók a munkálatokba bevont 140 hektáros terület egyes részein más-más tűzoltói munkát végeznek – egyes szakaszokon az aljnövényzet tüzét fojtják el, másutt a cserjés-fás részek oltásán dolgoznak, egyes szakaszokon utómunkákat végeznek.

Kisebb területeken a fák koronája is meggyulladt, ám az egységeknek sikerült visszaszorítaniuk ezeket a koronatüzeket. Orgovány önkormányzata harminc közmunkást irányított a káresethez, ők kéziszerszámokkal dolgozva segítik a hivatásos tűzoltóerők munkáját.

Forrás: MTI, baon.hu

Fotók: halasinfo.hu

Hírszerkesztő: Nagy László