"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult a Kőhegyi Menedékház

Megújult a Kőhegyi Menedékház

A Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 50 millió forintos beruházással felújította a szentendrei Kőhegyi Menedékházat. A ház ünnepélyes átadását civil- és természetjáró szervezetek részvételével nemzeti ünnepünkön, március 15-én tartották. A Pilisi Parkerdő Zrt. felújítási programja keretében összesen közel 200 millió forintot költ a turista – és menedékházak felújítására, korszerűsítésére.


MenedékházA Kőhegyi Czibulka János Menedékház felújítása 2013 őszén kezdődött. A mintegy 50 millió forintos beruházásnak köszönhetően rendbe hozták a menedékház tetőszerkezetét, kicserélték a tető és a falak hőszigetelését, felújították a ház elektromos hálózatát és fűtési rendszerét is. A felújítás során az előírásoknak megfelelő konyhát alakítottak ki az épületben, és kiépítettek egy új, biológiai szennyvíztisztítót is.
A menedékház a felújítási munkák alatt is végig nyitva tartott, mostantól pedig megnövekedett kapacitással várja a pihenni vágyókat. A felújítást követően egyszerre 19 fő aludhat a menedékházban, az új, modern konyha pedig 40 főt is kit tud szolgálni.
A kívül-belül megújult Kőhegyi menedékház átadására az 1948-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett március 15-i megemlékezések részeként, a Kőhegyre vezető hagyományos Petőfi emléktúrához illeszkedve került sor. Az átadón részt vettek a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turista Egyesület, a házat üzemeltető „Hód” Honismereti Túraegylet és más természetjáró szervezetek képviselői is.


A menedékház története
Az első világháború után a Magyarországtól elcsatolt területekkel együtt a menedékházak nagy része is a szomszédos utódállamokhoz került. A két világháború között ezért a megmaradt középhegységekben szinte gombamód nőttek ki a földből a turistaházak. A második világháború előtt turisták egy lelkes csoportja úgy döntött, hogy a Pilis – Visegrádi hegység legdélibb tagján, a Szentendre fölött magasodó Kőhegyen építi fel menedékházát, hiszen innen gyönyörű kilátás nyílik nemcsak a környező hegyekre, hanem a főváros felé is.
A Kőhegy teteje lapos fennsík, az 1933. szeptember 23-án felavatott kis menedékház Balázs Gyula építész tervei szerint, terméskőből épült. Akkor két 4 ágyas és egy 2 ágyas szobán kívül barátságos kis ebédlője és úgynevezett őrlakása volt.
A háborút követően fokozatosan ellehetetlenítették a turistaegyesületek működését, a menedékházakat pedig államosították. A Kőhegyi épület üzemeltetését először a Turistaházakat Ellátó Vállalat, majd később különböző vendéglátó-ipari vállalatok kapták meg, ezután került a Pilisi Parkerdőgazdaság kezelésébe. 1993 áprilisától az épület üzemeltetője a HÓD Honismereti Túraegylet, a Magyar Turista Egyesület Szentendrei Osztálya.

Buszjárat a Kő-hegyre igyekvőknek
A Volánbusz Zrt.  az ünnepi programon részt venni kívánó érdeklődők számára a megnyitó napján díjmentes különjáratot indított a szentendrei buszállomásról a Dömör-kapu állomásig, ahonnan a menedékház gyalogosan közelíthető meg.

A Volánbusz turisztikai célú járata a tervek szerint szezonális jelleggel, 2014. május 1. és szeptember 30-a között, hétvégenként újra rendszeresen közlekedik majd a Szentendre-Dömör-kapu közötti útvonalon, amennyiben valamelyik Pest megyei vagy budapesti Volánbusz pénztárban legalább egy utas vásárol rá jegyet elővételben.


A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programjáról
A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programja része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek, melynek során saját forrásaik mellett tulajdonosi, és részben uniós támogatásra támaszkodva az erdészetek közel kétmilliárd forintot fordítanak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására.
A Pilisben a program eredményeként tavaly átadták a megújult Som-hegyi Turistaházat, Visegrád–Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turista szállásként működő Jurta Kemping fogadóépületet, a Kőhegyi Menedékház átadását követően pedig még idén tavasszal lezárul a Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása is.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: parkerdo.hu

Hírszerkesztő: Pintér Eszter