"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Környezet- és természetvédelmi oktatók vándorközgyűlése a Mecsekben

Környezet- és természetvédelmi oktatók vándorközgyűlése a Mecsekben

Több mint 80 környezetvédelmi- és természetvédelmi oktató ismerkedik a Mecsek és a Zselic természeti és kulturális látnivalóival, tájékozódik az erdészeti erdei iskolai oktatás tartalmáról, körülményeiről és lehetőségeiről 2014. szeptember 26-27-28-án a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza vendégeként. Kövestetőn tartják ugyanis a KOKOSZ (Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége) 19. vándorgyűlését

A vándorgyűlés nyitónapján Dr. Náray-Szabó Gábor - a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Országgyűlés által 2008-ban létrehozott Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tagja -  tart előadást „A nemzeti fenntartható fejlődés stratégiája” címmel.

A további programokon a résztvevők ellátogatnak a Kövestető közelében található felhagyott fonolit bányához, Pusztabányán megtekintik a műemlék jellegű üveghutát és megismerkednek a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási tevékenységével, a vágásos erdőgazdálkodás mellett az egyre nagyobb területen megvalósuló folyamatos erdőborítást biztosító erdészeti munkákkal.

A házigazda Mecsekerdő Zrt. kisvasutazással egybekötött programon mutatja be a sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskola szakmai munkáját, Sás-völgyben a résztvevők megtapasztalhatják az Erdő Háza mint ökoház fenntartható módon történő működését. A tanösvényen a környék növény- és állatvilágát akadályverseny keretében, Hetvehely települést pedig játékos, faluelfedező feladatlap segítségével ismerhetik meg.

A 18 éve létrehozott szövetségnek ma 92 oktatóközpont a tagja, fő célja a környezeti tudatosság és érzékenység fejlődésének valamint a környezetharmonikus magatartás megerősítésének segítése. Szerte az országban jelen vannak, képviselik a környezeti nevelés, képzés, továbbképzés és közművelődés minden területét. Az oktatóközpontok vezetői gyakorló pedagógusok, óvónők, tanítók, tanárok, erdészek, főiskolai és egyetemi oktatók, állatkertek, múzeumok, művelődési központok illetve a természetvédelem hivatásos munkatársai. A KOKOSZ jelentős részt vállal a környezeti nevelés, ismeretátadás, tudatformálás kormányzati feladataiból: 1998 óta programjuk konkrét célja a terepi környezeti nevelés-oktatás szövetségen belüli szakmai koordinálása, az oktatási intézmények erdei iskolai, terepi környezeti nevelési munkájának segítése, szervezése, valamint - a nemzeti parkokkal és az erdészetekkel közösen - a terepi oktatóbázisok tevékenységének szakmai tervezése, és azok működésében való részvétel.

Forrás: MECSEKERDŐ Zrt.

Fotók: KOKOSZ

Hírszerkesztő: Nagy László