2018. 07. 22. Ma Magdolna, Mária, Magda névnapja van. Pontos idő: 07:00
Ágazati, szakmai hírek

Komoly fejlődési lehetőség van a biomassza-alapú gazdaságban | 2018-02-12

A kutatás és az innováció erősítése a hatékony eszköz

A biomassza-alapú gazdaság fejlesztésének egyik fő eszköze a kutatás és innováció erősítése – emelte ki Feldman Zsolt a „Bioökonómia Hatás 2018 - a biogazdaság vezette intelligens és fenntartható városok” elnevezésű konferencián, amelynek a Földművelésügyi Minisztérium adott otthont.

Az elkövetkező évtizedekben a világnak és a városoknak egyaránt soha nem tapasztalt kihívásokkal kell szembenéznie, amelyeket globális léptékű környezeti, társadalmi, politikai és gazdasági változások befolyásolnak – mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a szakmai fórumon. – A városok által biztosított életkörülmények javítása annál nagyobb eséllyel jár sikerrel, minél inkább a környezeti szempontokat figyelembe vevő megoldásokat alkalmaznak. Ebben nagy szerepe van a biomassza-alapú gazdasági megközelítésnek, hiszen a környezetben és a gazdaságban megtermelődött biomassza újszerű felhasználási módjai újabb lehetőséget teremtenek a klímaváltozáshoz való hatékony alkalmazkodáshoz és a gazdaság fejlődéséhez.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: Magyarországon is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a biomassza felhasználásán alapuló gazdasági tevékenységek, ebben a mezőgazdaság, az erdészet és az édesvízi halgazdálkodás is komoly szerepet játszik és jelentős mértékben profitálhat is belőle. Számos szakpolitikai eszköz áll jelenleg is rendelkezésre, azonban a nagyobb gazdasági sikerek elérése érdekében célszerű a területek minél összehangoltabb együttműködését megvalósítani, idehaza és nemzetközileg is. A nemzetközi együttműködéseken nyugvó kutatás és innováció lehet az egyik kulcsa a fenntartható fejlődés elősegítésének.

Mészáros Mónika Alíz, az Agrárinformatikai Klaszter elnökhelyettese, a tanácskozás egyik főszervezője kiemelte: a rendezvény egy hároméves európai uniós projekt csúcspontja, amely támogatja a biomassza-alapú gazdaság területén dolgozó kutatókat az innovációik terén. A fórum Európa minden részéről hívta a tudósokat, kutatókat, az akadémiai és üzleti szféra szereplőit, hogy megvitathassák, hogyan járulhatnak hozzá kutatásaik és tudásuk a városok fenntarthatóvá tételéhez.


Komoly fejlődési lehetőség van a biomassza-alapú gazdaságban
Forrás: FM Sajtóiroda
Fotók: Budapesti Erdőgazdaság Zrt.
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók!

Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók! | 2018-07-05

Köszöntők, beszédek, megemlékezések


Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai

Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai | 2018-07-05

Szociális támogatás és ösztöndíj


Kondor Endre búcsúztatása

Kondor Endre búcsúztatása | 2018-07-04

A Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra


Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben

Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-18

Az erdei gyümölcsök szedésekor is oda kell figyelni az alapvető szabályokraMegújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben

Megújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben | 2018-07-17

Turistákat szolgáló fejlesztés a Mecsekben
Imperial22 futárszolgálat