"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Környezeti nevelés az erdészeti erdei iskolákban

Környezeti nevelés az erdészeti erdei iskolákban

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) „Zöld erdőben jártam – Környezeti nevelés a magyar magánerdőkben” címmel kommunikációs kampányt indított az idén. E megmozdulás egyik fő eleme volt a június 8-án megrendezett Magánerdős Juniális Napkoron.

A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a magyar magánerdő-gazdálkodás negyedszázados története során megérett arra, hogy ne csak a mindennapos erdőgazdálkodási gyakorlat megoldandó problémáival foglalkozzon, hanem – az erdő hármas funkciójából adódóan – az erdő közjóléti, környezeti nevelési szerepére is több figyelmet fordítson. A magánerdő gazdálkodók és tulajdonosok célja egy országos környezetnevelési program, ami megvalósulása esetén a maga nemében teljesen újszerű és első legfontosabb lépése lehet a magyar magánerdők szereplőinek környezettudat-formálásában.

Ugron Ákos Gábor hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás jegyében is fontos minél több fát ültetni és az ezzel kapcsolatos folyamatokkal megismertetni a fiatalokat. Ezt a célt is szolgálják az erdei iskolák. Az erdei iskola programban az állami iskolák hálózatához kapcsolódva magánerdős erdei iskolák is épültek, fejlődnek és látják el sikeresen feladatukat. A fiatal nemzedék erdőtudatának kialakítását és megszilárdítását, az erdők szeretetének, megbecsülésének gondolatát már egészen kiskorban mindennapi gyakorlattá kell tenni.

Ez után a házigazda, a Napkori Erdőgazdák Zrt. képviseletében Támba Miklós elnök a táj történetét, mai arculatának létrejöttét, a helyi emberek áldozatos munkáját állította példának az egybegyűlt gyereksereg és a megjelentek elé.

A program szerint a „kicsik”, a gyerekek több csoportban az erdei iskolai programokat járták végig, és az erdővel kapcsolatos vetélkedőkön vettek részt, míg a „nagyok” a „Környezeti nevelés az erdészeti erdei iskolákban” témakörben megtartott szakmai konferenciára igyekeztek az előkészített nagyterembe.

A konferencia Luzsi József elnök megnyitó gondolataival kezdődött. Tájékoztatta a közönséget, hogy 20016-ban a „Zöld erdőben jártam – Környezeti nevelés a magyar magánerdőkben” rendezvénysorozat egyik állomásának részesei vagyunk. A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott MEGOSZ pályázat keretén belül az ország több helyszínén a környezeti nevelés lesz a fő irányvonal, amire a rendezvények épülnek és igyekeznek megszólítani minden erdőt szerető és nem csak azzal foglalkozó honfitársunkat is. A következő esemény szeptember végén a „Magánerdősök Országos Találkozója” lesz és ez a program is a környezeti nevelés jegyében kerül megrendezésre Somogyszobon. Ezt követően elindul egy regionális rendezvénysorozat is, ami az erdészképzés hat helyszínén előadásokkal kívánja felhívni a jövő erdészeinek figyelmét a hosszú távú gondolkodás, a bölcs gazdálkodás szerepére, a környezet alakításának felelősségére és megőrzésének fontosságára. Az egész éves rendezvénysorozat pozitív hírverését kiadvánnyal és szóróanyaggal is kívánjuk támogatni. Luzsi József az erdők szerepével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az erdőtelepítés és erdőkezelés az egyedüli hatékony lehetőség a klímaváltozás hatásainak a csökkentésére.

Román István, agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában kiemelte, hogy a társadalmunkat körülvevő világ egyre inkább fontossá teszi a környezeti nevelés szerepét az óvodákban, általános- és középiskolákban, szakképző iskolákban. Bízik továbbá abban, hogy a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata során megerősödik a szerepe a környezeti nevelésnek, melyben az erdei iskoláknak is kiemelt helyet kell betölteni. Hozzátette, a földművelésügyi tárca fenntartásában működő agrár-szakképző iskolák a Kertészkedés Évében – és azon belül a „Ments meg egy kertet!” programhoz való csatlakozásukkal mutatnak példát a fenntarthatóságra nevelésben.

Forrás: FM Sajtóiroda, MEGOSZ

Fotók: Pelsőczy Csaba/FM

Hírszerkesztő: Nagy László