"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Legyünk körültekintőek, ha online vásárolunk tűzifát!

Legyünk körültekintőek, ha online vásárolunk tűzifát!

Számos jogsértést tárt fel az utóbbi időben az interneten tűzifát hirdetők körében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzésekre legtöbbször lakossági bejelentés alapján került sor. A bejelentők rendszerint az interneten hirdetett, majd kiszállított tűzifa mennyiségét, minőségét kifogásolták, illetve a bizonylatokat hiányolták, panaszaikkal pedig sok esetben már nem tudták utolérni a hirdetőt. A NÉBIH – a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletéért felelős hatóságként – kéri a lakosságot, hogy legyenek különösen körültekintőek, ha online vásárolnak tűzifát!

Számos bejelentés érkezett az utóbbi hónapokban a NÉBIH-hez internetes tűzifa rendelések kapcsán. A bejelentők legtöbbször az kiszállított tűzifa mennyiségét, minőségét, valamint az adásvétel körülményeit kifogásolták.

Egy vállalkozás jogszerű működésére önmagában nem jelent garanciát az, ha honlapjáról valaki már több éve rendel tűzifát. A hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint a hirdetők sok esetben megsértik az előírt követelményeket, illetve nem tartják be a faanyag-kereskedelmi lánccal kapcsolatos, hatályos szabályokat.

  • A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy online tűzifavásárlás esetén különösen körültekintően járjanak el és vegyék figyelembe az alábbi szempontokat. Mindig győződjenek meg arról, hogy a hirdetés mögött valós személy vagy vállalkozás áll! Gyanúra adhat okot, ha a hirdető nevét nem sikerül azonosítani. A kereskedő működését egyszerűen ellenőrizhetik az interneten elérhető cégnyilvántartásból.
  • A hirdető azonosítása után célszerű ellenőrizni, hogy a személy vagy cég neve szerepel-e a NÉBIH honlapján közzétett jogsértések között. Az EUTR jogsértés listán név szerint megtalálhatóak az – olykor az internetes reklámozástól is – eltiltott kereskedők, ezáltal csökkenthető a vásárlás során felmerülő kockázat.
  • Fontos, hogy előre utalással csak megbízható hirdető esetén fizessenek! Cég esetében a megadott bankszámlaszámot feltétlenül vessék össze a cégnyilvántartásban szereplő adattal!
  • Érdemes előnyben részesíteni a nyitva tartással működő, telephellyel rendelkező hirdetőket az esetlegesen felmerülő panaszok érvényesíthetősége miatt.
  • Minden esetben kérjék a tűzifa átadásakor a nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, a névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint a tűzifa vásárlói tájékoztatót is!

A NÉBIH kéri a lakosságot, hogy amennyiben illegális vagy gyanús tűzifa hirdetést észlelnek, jelezzék a NÉBIH ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen!

Forrás: NÉBIH

Fotók: StockPhoto

Hírszerkesztő: Nagy László