"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megkezdték a Kőszegi hegységben a kárfelszámolást - videóval!

Megkezdték a Kőszegi hegységben a kárfelszámolást - videóval!

Május közepén Yvette ciklon Vas megyében fél milliárd forintos kárt okozott, ugyanis a szélvihar 33 ezer m3 fát döntött ki, ennek harmadát a kőszegi hegyekben. A tájvédelmi körzetre vonatkozó fakitermelési engedélyt a hatóság a napokban adta ki az erdők kezelőjének, a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nek.

Motorfűrész zúgásától hangos a Kőszegi-hegység. Gőzerővel dolgoznak az erdészet munkatársai, hogy kitermeljék a kidőlt fákat. Május közepén három nap alatt 91 mm csapadék esett, és orkán erejű szél fújt. Az extrém időjárás természeti katasztrófát okozott: dominószerűen, gyökerestől dőltek ki a fák. Csak a Kőszegi hegységben 10 ezer m3 fa vált a vihar martalékává.

A meredek hegyoldalon az egymásra dőlt fák kitermelése nem csak nehéz feladat, hanem igen veszélyes is. Az összeborult fatörzsekben hatalmas feszültség keletkezett, így fűrészeléskor szinte szétrobbanva repednek, és arra is számítani kell, hogy a koronától megszabadított törzset újra függőleges helyzetbe állítja a földdel teli gyökérzete.

Forrás: Szombathelyi TV

Fotók: videó:Szombathelyi TV

Hírszerkesztő: Nagy László