"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A magyar erdőket a közjólét szolgálatába kell állítani

A magyar erdőket a közjólét szolgálatába kell állítani

A magyar konyhára méltán büszkék lehetünk. Hazánk gasztrokultúrája vadban is bőséges eledelek sorát kínálja számunkra. Elődeink sokkal több vadhúst fogyasztottak, mint korunk embere – mondta a VIII. Vadgasztronómiai Fesztivált megnyitó beszédében Bitay Márton.

Az állami földekért felelős államtitkár emlékeztetett: még a 18. században is az úri étkezés mindennapos része volt a vadhús fogyasztása. Hozzátette: A háziasszonyoknak tehát csak javasolni tudom a vadhús minél szélesebb körben való gasztronómiai felhasználását, ugyanis a hiedelmekkel ellentétben a minőségi vadhús ára, ha azt közvetlenül a vadászatra jogosulttól szerezzük be, nem is olyan magas.

Bitay Márton közölte: A harmadik Orbán-kabinet növelni kívánja a vadhúsexportot és célja, hogy lehetőség szerint ne szőrben-bőrben adja el a vadat, hanem azt a magyar húsipar segítségével feldolgozva, kiváló minőségű készáruként tegye elérhetővé a külföldi vásárlók számára. Ezzel párhuzamosan persze élénkíteni akarjuk a hazai vadhúsfogyasztást is, akár a közétkeztetésbe való bevonással is. E törekvések megvalósításában a kormány támasza az a 22 állami erdőgazdaság, mely jelentős szerepet játszik a vadhús "előállításában"- fejtette ki az állami földekért felelős államtitkár.

A nemzeti kabinet szilárd elhatározása, hogy az állami erdőket a közjólét szolgálatába kell állítani, akár a gazdasági szempontok háttérbe helyezésének árán is. Ebben a rendszerben mód nyílhat a vadhús hazai piacának szélesítésére és kibővítésére is.

Forrás: kormany.hu

Fotók: feol.hu - Molnár Artúr

Hírszerkesztő: Nagy László