"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tájékoztató az erdőtervezési körzetek közjóléti fejlesztési terveinek készítéséről

Tájékoztató az erdőtervezési körzetek közjóléti fejlesztési terveinek készítéséről

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (továbbiakban: Evt.) 37. § (2) bekezdése alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága megalapozási, tapasztalatszerzési céllal további kettő, erdészeti közjóléti szempontból nagy jelentőséggel bíró erdőtervezési körzetre, az erdei közjóléti funkció fejlesztése és összehangolása érdekében körzeti közjóléti fejlesztési tervet készített.

A kiválasztott két új erdőtervezési körzetben 2013-ban körzeti erdőtervezés folyt, így lehetőség adódott a két típusú tervezés összekapcsolására, amely az információk átadásán túlmenően a kiértesítések és tájékoztatások, az egyeztetések során valósult meg.

A közjóléti tervezéssel érintett új erdőtervezési körzetek:

- Jósvafői
- Kecskeméti.

Az erdők közjóléti szerepe nem csupán az erdő látogatásához és a szabadidő eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését jelenti, amely a közjóléti tevékenység által válik valóra, hanem az erdei közjólét az erdő társadalmi (közösségi) jólétben betöltött szerepét is, amely az emberi léthez méltó feltételek fenntartásához járul hozzá egyre jelentősebb mértékben.

A körzeti közjóléti fejlesztési terv tájékoztatást ad a körzet közjóléti állapotáról és az érintettekkel egyeztetett közjóléti fejlesztések erdészeti igazgatás által javasolt irányairól. Közjóléti szempontból vizsgálja és értékeli a körzet erdőállományát, annak kezelését és a jelenlegi közjóléti tevékenységet. Javaslatot tesz a meglévő erdészeti közjóléti létesítmények fejlesztésére vagy felszámolására, újak létrehozására, továbbá meghatározza az erdőtervezési körzet erdőterületeire a közjóléti fejlesztési programot.

Az erdőterületek közjóléti funkciójának ellátása szempontjából szerepe van az erdőterületek közjóléti feltárásának is, ezért a terv foglalkozik az erdőtervezési körzet erdeit érintő turistaút hálózattal, a kerékpáros- és lovas túra nyomvonalakkal, azok fejlesztési lehetőségeivel.

A körzeti közjóléti fejlesztési tervek a körzeti erdőtervhez kapcsolódóan a lakossági egyeztető tárgyalásokon bemutatásra, ismertetésre kerültek.

Ezúton is köszönetet mondunk mindazon szervezeteknek és személyeknek, akik a körzeti közjóléti fejlesztési tervek összeállításához információik megosztásával, a terepi bejárások során, az egyeztetések alkalmával segítséget nyújtottak.

Tisztelt Érdeklődő!

A körzeti közjóléti fejlesztési tervben foglaltak az erdei közjóléti tevékenységhez kapcsolódó ismeretanyag összeállításán túlmenően javaslatul, iránymutatásul szolgál az erdőt érintő közjóléti fejlesztési döntésekhez, elképzelésekhez, illetve rögzíti azok lehetőségeit.

Reméljük, hogy a fejlesztési tervekben minél több, az Ön számára hasznos információt talál az erdővel kapcsolatos közjóléti intézkedéseihez, elképzeléseihez.

A körzeti közjóléti fejlesztési tervek IDE kattintva érhetők el.

Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

Fotók: NÉBIH EI

Hírszerkesztő: Nagy László