"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kutatók Éjszakája rendezvény az Erdőmérnöki Karon

Kutatók Éjszakája rendezvény az Erdőmérnöki Karon

Szeptember utolsó péntekén ismét kitárták kapuikat a Nyugat-magyarországi Egyetem épületei, laboratóriumai és Ligneum látogatóközpontja a Kutatók Éjszakáján, összesen közel 50 különböző program várta az érdeklődőket.

Együtt ünnepeltek Európa kutatói a kutatás iránt érdeklődő közönséggel: az idei már a tizenegyedik alkalom volt, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatta szórakoztató oldalát. A látogatók bepillanthattak a különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerkedhettek a kutatókkal és a folyamatokkal, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik.

A Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben kapcsolódott be először a rendezvénysorozatba, idén 10. alkalommal tárultak fel a csodák az Egyetem korszerű laboratóriumaiban, a Botanikus kertben, és a Ligneum látogatóközpontban.

Prof. dr. Németh Róbert tudományos és külügyi rektorhelyettes a megnyitón elmondta: a Kutatók Éjszakája fontos küldetése, hogy megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, és megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

A Ligneumban közel 1300 fő ismerkedhetett meg a tudomány titokzatos világával, a látogatókat többek között Leonar3Do háromdimenziós bemutató, fafelismerés, műszeres favizsgálat és erőpróba, természetfotó kiállítás, a kicsiket arcfestés és játszóház várta. Esti tárlatvezetésre hívott mindenkit az ország legrégebbi gerinces állattani gyűjteménye, munkába állt a minigatter, akusztikai bemutatón is részt vehettek az érdeklődők. Megszólalt a fában élő zene a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek segítségével.

Óriási érdeklődés övezte a Simonyi Károly Kar lézerfényes akadálypályáját és a lézervágót, ahol a nagyobbak készíthettek névre szóló ajándéktárgyat, valamint a terméktervezés nélkülözhetetlen eszközének számító 3D nyomtatót is, az elkészült apró modellekért nagy volt a tülekedés. Kapás van címmel horgászbot úszók tengere várta az érdeklődőket, akik a készítés fortélyait, az úszókhoz használt legkönnyebb fafajt, a balsa fát is megismerhették.

Az Erdőmérnöki Kar programjain idén több, mint kétezren vettek részt. Az ásvány- és talajmonolitgyűjteményt az idén is több mint 100-150 résztvevő látogatta meg, a meteorológiai állomásnál a szélút-hosszmérő-verseny nyerte el a közönség tetszését. A kémiai laborban a hétköznapi életben előforduló anyagokhoz kapcsolódó látványos kísérletek segítettek a minket körülvevő világ jobb megismeréséhez. Elmaradhatatlan program volt a klímakvíz és a vadgazdálkodási gyűjtemény bemutatása is, utóbbiban a vadászat-vadgazdálkodás rejtelmeivel ismerkedtek a látogatók. Közel 200 látogató vett részt a gyógyhatású teakészítmények kóstolgatásában, és sokan voltak kíváncsiak a ragadozó növényekre is, ezek közül pár fajt élőben is megcsodálhattak a látogatók. A bányavilágytási kiállításon igazi kuriózumoknak számító bányamécseseket mutattak be.

A Közgazdaságtudományi Kar idei év programja a „Kalandozások az EU-ban!” nevet viselte, a kapott útlevélbe ügyességgel vagy tudással lehetett pecséteket szerezni.  Bábeli zűrzavart okoztak a nemzetek nyelvtörői, a trükkös matematikai feladatoknak a legbátrabbak vágtak neki, s fejtörést okoztak a pénzÜgyes kérdések is. Az uniós országok zászlóit, autójelzéseit, a fővárosokat már szinte mindenki képes volt a megfelelő országra ráhelyezni.  Az élelmiszer-ellátási láncokat jól szemléltette a földrajzos különítmény a túró rudi példáján. Nagy Britanniához kapcsolódóan lehetet többek között teát felismerni, kekszet kóstolni és kekszes-teás dobozt tervezni.

Benedek Elek Pedagógiai Karon az érdeklődők tesztelhették saját szociális készségeiket, az eredmények kiértékeléséhez pedig egyéni tanácsadás formájában segítséget kaptak.  A mesegyermekkorban betöltött szerepéről szóló előadásban arról hallhattunk, mekkora segítséget nyújtanak a mesék a világ megértéséhez, majd a késő esti időpont ellenére nagy érdeklődéssel kísért előadásban a háborúk világába tekinthettek be az érdeklődők a Korán értelmezésén keresztül.

Forrás: NYME

Fotók: Vas Zsigmond, NYME

Hírszerkesztő: Nagy László