"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

XX. AEE Kutatói Nap Püspökladányban

XX. AEE Kutatói Nap Püspökladányban

Immár huszadik volt a konferenciák sorában a pénteken Püspökladányban megtartott egész napos konferencia program. A rendezvény házigazdája az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) Püspökladány Kísérleti Állomása volt. A nagy érdeklődés mellett megtartott, sikeres tanácskozás megszervezésében szorosan működött együtt az ERTI, az Alföldi Erdőkért Egyesület (AEE), és az MTA DAB Mezőgazdasági Szakbizottsága, Erdészeti és Vadászati Munkabizottsága.

A rendezvény illeszkedett a Magyar Tudomány Ünnepe megyei rendezvénysorozatába. A konferencia előadásai, az alföldi erdőgazdálkodás napi és jövőbeli problémáira koncentráltak. Az résztvevők megismerkedhettek az ERTI és a Nyugat-Magyarországi Egyetem az alföldi erdőkkel kapcsolatos legfrissebb kutatásaival. Több előadás is foglalkozott a klímaváltozás következtében az alföldi területeket prognosztizált változásokkal, és ezek gazdasági következményeivel.

Hallhattunk előadást az elmúlt években hazánkba betelepülő rovarfajokról, és ezek várható kártételéről. Szembesülhettünk azzal a ténnyel is, hogy olyan kár és kórokozók, melyek eddig gazdasági kár nélkül voltak részesei az erdei életközösségnek – jelenlétükről szinte csak a kutatók tudhattak - egyre többször okoznak már érzékelhető erdőkárokat. Bepillanthattunk az erdő ’ fatörzsbe vésett ’ élettörténetét megfejtő évgyűrű elemzések kulisszatitkaiba is. Megismerhettük a levonható következtetéseket. Példát láthattunk a kutatóintézet és a Mátrafüredi erdészeti szakiskola összefogásával fejlődő ígéretes termőhely minősítési módszerre is. Hallhattunk előadást és láthattunk megdöbbentő képeket a Bugaci Ősborókásban pusztító tűzről. Megismerkedhettünk a katasztrófát követő felújítási munkák elméleti és gyakorlati nehézségeivel is.

A tudományos előadások rideg tényei, elgondolkoztató grafikonjai között üde színfolt volt Máté Bence világhírű természetfotós, vetítettképes előadása, melyből megtudhattuk, hogy a csodálatos képek mögött, mennyi- és milyen nehéz munka, esetenként jelentős innováció rejtőzik. Az elhangzott 10 előadás és kiállított 10 poszter anyaga a rendezvény megnyitójára kiadvány formájában is megjelent. A Kutatói Napon került sor „Alföldi Erdőkért Emlékérem” átadására a tagszervezetek által javasolt négy szakembernek. A kitüntetés odaítélésével az Alföldi Erdőkét Egyesület, az alföldi erdőgazdálkodás sikere érdekében végzett szakmai munkát ismeri el.

2012-ben négy kolléga részesült a jeles kitüntetésben.

Dr. Fehér Sándor egyetemi docens, intézetigazgató-helyettest, NYME,

Kara Miklós okleveles erdőmérnök, erdészeti igazgató, KEFAG Zrt.

Sebők Miklós okleveles erdőmérnök, erdészeti igazgató, NEFAG Zrt.

Vass Sándor okleveles erdőmérnök, vezérigazgató DALERD Zrt.

A konferencia zárásaként az AEE elnöke nevében Sódar Pál, az ERTI nevében dr. Borovics Attila főigazgató koszorút helyezett el Tury Elemér Farkasszigetben álló szobránál, emlékezve ezzel a neves kutatóra, aki egész életében az Alföldi erdők ügyét szolgálta.

A rendezvényt kövezően Püspökladány polgármestere Dombi Imréné nyitotta meg Máté Bence fotókiállítását, mely a Városi Művelődési központban tekinthető meg ez elkövetkező hetekben. Az előadásokról a közeljövőben részletes beszámoló készűl, melyet az Erdészeti Lapokban kívánunk közreadni.

Forrás: ERTI

Szerző: Dr. Csiha Imre

Fotók: Szőcs Levente

Hírszerkesztő: Nagy László